Laster innhold, vennligst vent..
Sjysaus til ribbe

God saus setter en spiss på ribbemiddagen.

Foto: NRK

Sjysaus til ribbe

Når ribba serveres, er sausen viktig. Denne lages med kraft fra grønnsaker og ribbeavskjær pluss kraft fra steking av ribba.

Slik gjør du

Denne oppskriften gir cirka en liter ferdig saus.

Hakk opp avskjær fra ribbe, og stek dette i kjelen med smør eller olje til det er godt stekt og har fått tydelig stekeskorpe. Hakk opp grønnsakene, og stek disse med i kjelen til de også har fått fin farge. Når kjøttet og grønnsakene blir stekt godt, får kraften dyp farge og kraftigere smak. Dette tar cirka fem minutter.

Hell på en desiliter rødvin/hvitvin/eplejuice, og kok dette inn til halve mengden. Hell på vannet, skru ned varmen og la dette småputre i to timer. Ha i en halv liter vann halvveis, slik at ikke all vesken fordamper under kokingen.

Når ribba er klar tar du ut ribba, og heller kraften fra ribbeforma i kraften din. Dersom det ligger mye fett på toppen fjernes det med en øse.

Tilsett 2-3 spiseskjeer meljevning, og kok opp sausen under omrøring. Nå tykner den noe. Ønsker du tykkere saus tilsetter du en og en spiseskje meljevning, under omrøring, til konsistensen er slik du vil ha den.

Sil til slutt sausen over i en ny kjele, la den koke opp og smak til med soya som salt og worcester sauce som smaksforsterker. Nymalt pepper er alltid godt i.

Brun meljevning

Ha smør og mel i en kjele, og kok det på høy varme under rolig omrøring til det får gyllenbrun farge. Det tar cirka fem minutter.

Sett jevningen til side og avkjøl. Til sausen trenges cirka 50-60 gram av brun jevning avhengig av hvor tykk du ønsker den. Prøv deg frem litt etter litt.

Kilde: Øyvind Hjelle i Ribba - minutt for minutt og Kvelden før kvelden 2016 og 2017