NRK Meny
Sjøkreps
Foto: DR

Sjøkrepsbisque

Kremet sjøkrepssuppe fra TV-serien Munter mat. Nederst får du også tips om en kremet rekesuppe.

Slik gjør du

Ta sjøkrepsen ut av skallet. Fjern den svarte tarmen.

Alle skallene samles i en bolle. Halene legges i en annen skål og dekkes med plastfolie.

Sett en stor gryte på varmen, og sett på høy varme. Det må gjerne røyke av oljen. Skallene has i og stekes grundig. Knus skallene.

Tilsett hvitløk, timian og paprika og la det steke litt med. Tilsett tomatpuré og la den får steke litt. Så has brennevinet i og det flamberes. Ha i oppskårne grønnsaker. Rør rundt i gryten og ha i vin og fiskefond. Det må være så mye væske at det dekker skallene. Ha i vann hvis det ikke er nok. La suppen koke i 20-25 minutter. I begynnelsen dannes det litt skum, det skummes av med en sleiv.

Etter 25 minutters koking, slås varmen av. La suppen stå i 10 minutter og trekke med skallene i. Så siles suppen. Sørg for å få med alt! Du skal nå ha en god liter rødbrun suppe som smaker himmelsk. Hvis den er et stykke fra himmelen, skal den bare kokes mer inn.

Ha i fløte og smak til med salt og pepper - men vær forsiktig med salt til suppen. Kok suppen langsomt inn til den har en god avrundet smak og en kremet konsistens.

Serveres med godt brød og krepsehalene du la til side i begynnelsen. Disse kan stekes på høy varme i 1 minutt med olje - salt og pepper og litt persille, gressløk eller kanskje kjørvel på toppen.

Rekebisque
Laget som sjøkrepsbisque men skjellene er erstattet av 4-500 g hele nordsjøreker som ikke er renset. Bytt ut Pernoden med konjakk og ha noen ekstra rensede reker klar til garnityr.

Tips

Hva er bisque?

Fra Wikipedia: Bisque er en betegnelse man bruker på en kremet suppe som er lagd på en puré av sjømat, kjøtt eller grønnsaker, som for eksempel: Hummerbisque eller blomkålbisque. Suppen blir deretter tilsatt fløte og tyknet med bechamelsaus. Man antar at suppens opprinnelse er Biscayabukta og at navnet kommer derfra.

Flere oppskrifter: Munter mat, sesong 2

Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR