Laster innhold, vennligst vent..
Sjokolademousse på safranbunn

Litt safransirup i bunnen av tallerkenen før desserten settes på plass.

Foto: Fra TV-serien Det søte liv / DR

Sjokolademousse på safranbunn

Mørk sjokolademousse sprøytes ut i små topper på utstukne safranbunner. Oppskriften får du fra Mette Blomsterberg i TV-serien Det søte liv.

Slik gjør du

Safranbunn
Kna marsipan og sukker sammen med hendene. Kna så inn smør, litt om gangen. Kna inn eggene, litt om gangen. Tilsett safran. Sikt melet over massen, og kna til melet er fordelt. Stek bunnen i en rund form, ca. 24 cm i diameter, dekket med bakepapir på bunnen og sidene. Stek den på 175 °C til bunnen gir etter ved lett trykk med fingeren, ca. 25 -30 min. Avkjøles, tas ut av formen og fryses i minst 3 timer.

Mørk mousse
Hakk sjokoladen fint og smelt den i vannbad. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene med en liten kniv. Visp vaniljefrø, sukker og eggeplommer til en tykk eggedosis med håndmikser.

Ha den varme, smeltede sjokoladen i eggedosisen og rør godt. Vask og tørk vispene grundig. Visp eggehvitene helt stive med håndmikseren. Ha eggehvitene i "sjokodosisen" og vend forsiktig til det er blitt en jevn mousse. Ha moussen i en sprøytepose med glatt tupp.

Safransirup
Del vaniljestangen på langs og skrap ut vaniljefrøene med en liten kniv. En teskje sukker og vaniljekornene mases sammen på bordet med en palett kniv slik at frøene går fra hverandre. Kok vaniljesukker, den tomme vaniljestangen, sukker og vann i 5 til 6 minutter i en liten kasserolle. Hell sirupen gjennom en sil i en ren beholder. Tilsett safran. Oppbevares i kjøleskap til den skal brukes, maks. en uke.

Sjokoladestrå
Brett et stykke bakepapir i en kjegle (kremmerhus). Pass på at spissen er helt lukket. Flytende, temperert sjokolade eller sjokoladeknapper (se Temperert sjokolade, nederst) fylles halvveis opp i kremmerhuset. Brett sammen i toppen av kremmerhuset, slik at sjokoladen er helt innestengt. Skjær et bitte lite hull i tuppen. Sprøyt sjokoladen ut på bakepapir i lange tynne strimler. Kjøl ned stripene en liten stund i kjøleskapet så sjokoladen stivner. Skjær strimlene i ca. 5 cm lange strå. Oppbevar dem veldig forsiktig på et kjølig sted.

Sjokolademousse på safranbunn
Stikk ut sirkler, 4-5 cm i diameter, i den nesten eller helt frosne safranbunnen. Det enkleste er å bruke et utstikkersett. (Alternativt kan bunnen skjæres i firkanter 4X4 cm). Sett fram seks store tallerkener. Plasser en utstukket bunn på hver tallerken. Massen sprøytes ut i små topper på de utstukkede bunnene. Oppbevares i kjøleskap til de serveres. Server med litt safransirup og avslutt med kalde sjokoladestrå.

Tips

Les mer: Temperert sjokolade

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Det søte liv, DR