Sjokolademousse med tindved

Sjokolademousse med tindvedgelé og hvit sjokoladepynt.

Foto: Fra TV-serien Price og Blomsterberg / DR

Sjokolademousse med tindved

Bærene fra tindved brukes både til gelé og kompott sammen med sjokolademousse.

Slik gjør du

Tindvedsaft

Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene med en liten kniv. Mas frøene sammen med litt sukker med kniven, så frøene skilles fra hverandre.

Kok vaniljesukker, sukker, tindved og vann i en liten gryte i noen få minutter. Sil det gjennom en sikt, så du har ren saft. 200 g av denne saften brukes til kompott, 200 g til gelé og 50 g til å dyppe fingerkjeksene i.

Tindvedgelé

Legg gelatinen i bløt i 1/2 l kaldt vann i 1/2 time. Vri gelatinen og ha den rett ned i 200 g saft som fortsatt er varm. Varm opp saften litt hvis det er vanskelig å løse opp gelatinen. La geleen stå på kjøkkenbordet til den senere skal helles over sjokolademoussen. Hvis du først skal bruke geleen dagen etter skal den oppbevares i kjøleskapet og så varmes forsiktig opp igjen. Vær oppmerksom på at geleen ikke kan være mer enn 40 °C når den helles på den iskalde sjokolademoussen.

Tindvedkompott

Kok opp 200 g av tindvedsaften. Rør maisstivelsen ut i vannet og jevn den kokende saften med den til den tykner. Ta gryten av varmen og fordel den varme kompotten i fire dessertglass.

Fyll

Del de fire fingerkjeksene i to. Dypp dem en og en ganske kort i 50 g tindvedsaft og legg dem straks i midten av glassene oppå kompotten. Sett glassene i kjøleskapet i 2-3 timer.

Sjokolademousse

Hakk sjokoladen fint og smelt den forsiktig i en skål som går ut over kanten på gryten med et varmt men ikke kokende vannbad. Ta vannbadet av varmen.

Pisk de romtempererte eggeplommene og sukker til en tykk eggedosis med en håndmikser.

Pisk fløten til lett krem i en annen skål.

Pisk de romtempererte eggehvitene stive i enda en ren skål med en ren visp.

Ha den smeltede, varme sjokoladen i skålen med eggedosisen og visp kraftig. Tilsett halvparten av kremen. Visp to runder og vend så forsiktig inn eggehvitene. Ha moussen i en engangs sprøytepose og klipp et lite hull. Fyll glassene pent og i passe mengde med nylaget mousse og bank dem forsiktig så moussens overflate blir så plan som mulig. Sett de fylte glassene i kjøleskapet i minimum 3 timer eller gjerne til neste dag.

Hell på lunken gelé (maks. 40 °C) på de iskalde sjokolademoussene. Oppbevar moussene i kjøleskap til de skal serveres.

Hvite sjokoladebånd

Hakk sjokoladen fint. Varm opp halvparten i en skål som går ut over grytens kant over et varmt vannbad til 48 °C. Vannet skal ikke koke. Den andre halvparten av sjokoladen has i en passe stor skål. Ha i 2/3 av den smeltede sjokoladen i den usmeltede. De to smelter langsomt sammen. Ha i mer av den smeltede sjokoladen hvis ikke de to smelter naturlig sammen. Varm aldri opp den tempererte sjokoladen. Hvis den stivner for fort tilsettes litt mer av den smeltede sjokoladen. Alt dette for å sikre at sjokoladen blir blank og sprø. Den optimale arbeidstemperatur er 31-32 °C. Hvis temperaturen går over 34 °C er man nødt til å begynne på ny temperering.

Klipp den tykke plastfolien i en 40 cm lang strimmel. Fordel temperert sjokolade i et 2 mm tykt lag på hele strimmelen med en palettkniv. Skrap med et takket skrapejern fra den ene enden til den andre gjennom hele sjokoladelaget. Klipp av strimmelens ender. Klipp så sjokoladestrimmelen over på midten, så du har to like stykker. Bøy hver strimmel til et skrått rør. Legg røret i en sylinderform eller tape det sammen med tape. Sett dem i kjøleskapet til desserten skal serveres.

Servering

Press litt rosepepper gjennom en sil over den kalde, stivnede geleen. Ta sjokoladen forsiktig av plastfolien og plasser de hvite sjokoladebåndene fint på hver sjokolademousse med tindved.

Tips

Flere oppskrifter: Price og Blomsterberg

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Price og Blomsterberg/DR