Black forest cake eller Svartskogkake

Sjokoladekake, krem, kirsebærfyll, sjokoladepynt og hele kirsebær. Det blir black forest cake eller svartskogkake.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Sjokoladekake med kirsebær

Black forest cake har røtter i Tyskland, fra Schwarzwald. Den lages med moreller eller kirsebær og tysk kirsebærbrennevin, kirsch. Den er kjent over store deler av verden. Både Schwarzwald og black forest betyr svart skog, så vi kan kalle den svartskogkake.

Slik gjør du

Kakebunner

To runde former, 20-22 cm i diameter. Kle formene med bakepapir.

Kok opp vannet. Trekk kasserollen til side, og rør inn kakao og hakket mørk sjokolade.
Sikt sammen mel, bakepulver og vaniljesukker.
Visp smør og sukker lyst og luftig (vispes i cirka fem minutter). Tilsett ett og ett egg. Visp godt mellom hvert egg. Rør inn rømme. Rør til slutt inn det tørre og sjokoladeblandingen vekselvis. Fordel røren i de to formene. Stek kakene midt i ovnen ved 180 grader i cirka 40 minutter (sjekk med en kakepinne). Avkjøl 15 minutter i formen, og så videre på rist.

Kirsebærfyll

Lag fyllet mens kakene steker. Skjær vaniljestangen på langs. Bland kirsebær, sukker, vanilje og kirsch i en kasserolle. La det koke sakte opp, og kok bærene i to minutter. Sil av sirupen, og dynk kakebunnene godt med sirup. Prikk gjerne bunnene med en kakepinne eller lignende, og dynk kaken mens den fortsatt er varm. Når den er varm suger den opp mer væske.

Montering

Legg en bunn på kakefatet. Pisk fløten til myk krem. Bre et tykt lag krem over bunnen. Legg på kirsebærene og et nytt lag krem over der igjen. Legg på den andre bunnen. Kle hele kaken med resten av kremen. Dryss over rikelig med høvlet/revet sjokolade. Pynt med ferske moreller eller kirsebær. Bringebær er også veldig fint og godt.

Oppbevar kaken i kjøleskapet frem til servering.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+