Sjokoladedråpe med plommesyltetøy

Sjokoladedråpe fylt med lys sjokoladekrem som gjenner en halv ladyfingerskjeks som er dyppet i plommesirup. Plommesyltetøyet serveres ved siden av.

Foto: Fra tv-serien Det søte sommerliv / DR

Sjokoladedråpe med plommesyltetøy

Sjokoladedessert som må forberedes i god tid. Det trengs tålmodighet og vilje, men resultatet av anstrengelsene blir desto flottere.

Slik gjør du

Lys sjokoladekrem

Gelatinen legges i bløt i 1/2 l iskaldt vann i en halv time. Sjokoladen finhakkes og has i en litt stor skål. Kremfløten varmes opp til kokepunktet, men skal ikke koke. Gryten tas av varmen. 1/3 av den varme fløten helles over sjokoladen. Rør til sjokoladen begynner å smelte og det dannes en emulsjon.

Tilsett litt mer fløte under omrøring og til slutt resten. Vri vannet av gelatinen og ha den i sjokoladefløten. Rør godt og sil kremen i en ny skål. Dekk kremen med plastfolie og avkjøl kremen i kjøleskap, minimum 3 timer, gjerne til neste dag.

Plommesyltetøy

Plommene vaskes og steinene tas ut. Skjær plommene i grove biter. Vaniljestangen skjæres på langs og vaniljefrøene skrapes ut med en liten kniv. Frøene mases sammen med litt av sukkeret med kniven, så frøene skilles fra hverandre.

Grovhakkede plommer, vaniljesukker, den tomme vaniljestangen, sukker, sitronsaft og vann kokes under lokk i 15 minutter. Skum av hvis nødvendig. Sett syltetøyet i kjøleskapet til desserten skal anrettes.

Sjokoladedråper

Klipp ut min. 6 plaststrimler 4x18 cm. (Min. 6, for det er lurt å lage et par ekstra dråper). Legg plaststrimler, bakepapir, palettkniv og en liten kniv klar. Sørg for å ha en ledig hylle i kjøleskapet, så det er klart for å kjøle ned sjokoladedråpene.

Legg bakepapir ut på bordet. La det være underlaget for hele prosessen. Temperer sjokoladen*. Legg en strimmel plast på bakepapiret. den flytende tempererte sjokoladen strykes ut på strimmelen i et rimelig tykt, jevnt lag. Etter 1 minutt løftes sjokoladestrimmelen opp, bruk en liten urtekniv til å få tak i hjørnet uten å skade sjokoladen. Vent noen sekunder.

Form til en dråpe ved å samle endene - hold fast til endene er limt sammen. Fortsett til du har laget minst to mer enn du har bruk for.

Dråpene settes forsiktig i kjøleskap i ca. 15 minutter. Frigjør dråpene forsiktig fra plaststrimlene og oppbevar dem i et kjølig rom til de skal fylles med fingerkjeks og lys sjokoladekrem. Lag sjokoladeviftene med det samme, nå som sjokoladen er temperert.

Sjokoladevifter

Legg et stykke bakepapir på bordet. Temperert sjokolade fylles i et kremmerhus (bakepapir brettet som et kremmerhus). Sett minimum 8 (noen vil kanskje gå i stykker) små klatter flytende, temperert sjokolade på bakepapiret med litt mellomrom. La din rene pekefinger lage viften ved å dra fingeren fra bunn til topp, fra venstre mot høyre i alt fem ganger.

Ferdige sjokoladevifter settes i kjøleskap ca. 15 minutter, eller til det er lett å ta dem av bakepapiret. Oppbevar dem i et kjølig rom eller kjøleskap til de skal brukes.

Oppbygging

Sett fram fire flotte tallerkener. Sjokoladedråpene settes forsiktig på hver tallerken. Sil et par skjeer av syltetøyet, så du får litt plommesirup. Dypp de små bitene av fingerkjeks ganske kort i plommesirupen og legges straks i sjokoladedråpene.

Den kalde lyse sjokoladekremen piskes luftig med en håndmikser. Kremen fordeles forsiktig ned i sjokoladedråpene, det er en fordel å bruke sprøytepose. Stryk kremen helt flat med en palettkniv.

Stikk sjokoladeviftene ned i kremen og sett dessertene i kjøleskap til de skal serveres med kaldt plommesyltetøy.

Tips

*Les også: Temperert sjokolade

Kilde: Mette Blomsterberg i tv-serien Det søte sommerliv/DR