NRK Meny
Laster innhold, vennligst vent..
Sjokoladeavstøpning

Sjokoladeavstøpning av hode og skuldrer.

Foto: Fra TV-serien Tobias på kakeeventyr i Danmark / DR

Sjokoladeavstøpning og frukttang

Har du lyst til å gå løs på et større prosjekt? Da kan du prøve deg på en sjokoladeavstøpning av et ansikt på toppen av en flott kake med hjemmelaget frukttang. Det forsøkte Tobias Hamann-Pedersen seg på i TV-serien Tobias på kakeeventyr i Danmark da han besøkte den lille øya Anholt.

Slik gjør du

Tobias sier at ferdige former er kjedelig, de er så forutsigbare og alle kaker og sjokolader ligner hverandre. I stedet foreslår han at man lager avstøpning av far, mor, datter, venn, date eller andre, og så spiser dem til en spesiell anledning.

Sjokoladeavstøpning

Smør modellen godt inn med vaselin. Legg et tykt lag gips, ca. 3–4 lag (se instruksjonene på pakken).

Fjern gipsen. Rens den innvendig. La formen tørke.

Smør kokosolje innvendig i gipsformen. Temperer sjokoladen og hell den i, så den dekker hele formen. Avkjøl en smule.

Hell i en ny porsjon sjokolade. Avkjøl. Det kan ta litt tid før du har den nødvendige tykkelsen på sjokoladen, minimum 3 cm.

Avkjøl ved 15 grader til sjokoladen er helt fast. Befri sjokoladefiguren fra gipsen. Puss og skrap sjokoladen ren for gips.

Frukttang

Skyll bærene og ha dem i en gryte med litt vann. Kok dem langsomt opp. Kok dem i 15 minutter til de er oppløste og har kokt en smule inn. Ha i honning og chiafrø.

Sett ovnen på 80 grader. Legg bakepapir eller en silikonmatte på en bakeplate. Hell bærblandingen på. Fordel massen på bakepapiret. Bak i ovnen i 3–6 timer, avhengig av tykkelsen. Sett bærtangen på pinne og server til en dessert!

Tips

  • Du kan farge og dekorere sjokoladefiguren, hvis du vil bruke enda mer tid. Det vil gi et helt nytt utseende.
  • Smelt om personen til varm kakao, når du ikke gidder se på avstøpningen lenger.
  • Frukttangen kan pynte opp en hvilken som helst kake.

Denne støpemetoden brukte Tobias da han ble dansk mester i sjokoladeskulpturer i 2016 med en 2 meter høy skulptur laget av over 55 kg ren sjokolade.

Frukttang

Fruktgodteri formet som tang fra sjøen og satt på pinner på kaken.

Foto: Fra TV-serien Tobias på kakeeventyr i Danmark / DR

Kilde: Tobias Hamann-Pedersen i TV-serien Tobias på kakeeventyr i Danmark/DR