Av: Ragnhild Rein Bore
Aztekerne i mellom-Amerika brukte kakaobønnene som penger, men de utviklet og en drikk, "xocoatl", som betydde bittert vann. Litt for bittert for europeerne, som tilsatte sukker da de introduserte drikken ved det spanske hoff på 1500-tallet.
Bitre piller
I nesten 100 år klarte spanjolene å holde oppskriften hemmelig, men etter hvert ble sjokoladedrikker vanlige over hele Europa. Og det utviklet seg ulike varianter som mørk spisesjokolade og melkesjokolade.
Sætre forteller at det var apotekere som introduserte sjokolade til Norge i 1830-årene, som overtrekk på bitre piller. Og det var en apoteker som først satte i gang sjokoladefabrikasjon i Norge.
Hjertegodt
I "Barmeny"- NRK 1, torsdag 1.februar – lager Sætre og Barmen både mørk og lys sjokoladekonfekt. Og hasselnøttmarengs med sjokolademousse lager de i tre ulike varianter; med sjokoladeglasur, med marengsbiter og med sjokoladelokk.
Og da passer det fint at Dagbladet har meldt at to ferske studier hevder at sjokolade er godt for hjertet. Dog kun i begrensede mengder….