Sitronterte à la Marco Pierre White

– Det er denne desserten som fikk meg til å bli kokk, sier Niklas Ekstedt om sitronterten.

Foto: Eva Rados / SVT

Sitronterte à la Marco Pierre White

Sitronterten er inspirert av den britiske mesterkokken og TV-personligheten, Marco Pierre White. Mengdene i denne oppskriftene er ganske store. Har du en liten form, er det nok til to sitronterter.

Slik gjør du

Forvarm ovnen til 175 °C. Del vaniljestangen på langs og skrap ut de små svarte frøene i en bolle. Smuldre smøret i melet, tilsett resten av ingrediensene til deigen og la det stå kaldt et par timer.

Kjevle ut deigen på et melet bakebord. Trykk den ut i en paiform med høye kanter. Bruk en springform med avtagbare kanter. Prikk deigen med en gaffel. For å hindre at deigen hever seg i ovnen, legges et lag al-folie eller bakepapir over deigen og så fylles det i tørre erter, linser eller ris. Vekten holder deigen nede. Stek tertedeigen i 10 minutter, ta bort det du brukte som vekt.

Reduser temperaturen i ovnen til 125 °C.

Hell fløten i en kjele. Tilsett revet sitronskall og sitronsaft. I den opprinnelige oppskriften er det brukt double cream. Dette er en fløte med høyere fettinnhold enn kremfløte, og kremfløte må derfor reduseres – altså kokes slik at noe av væsken fordamper.

La væsken avkjøles litt. Visp sammen egg og melis. Rør den avkjølte fløten inn i eggedosisen. Hell røren i det forstekte skallet. La det være minst 1 cm mellom fyllet og kanten av skallet. Stek i ca. 30-40 minutter på 125 °C på midterste rille.

Fyllet skal være fast, men skjelve litt. Følg med under steking. Test ved å banke lett på formen.

Sitronterten avkjøles før servering og strøs med siktet melis.

Tips

Se også: Sitronterte i ny og forbedret utgave

Kilde: Niklas Ekstedt i TV-serien Niklas' mat/SVT