Slik gjør du
Forvarm ovnen til 175 °C. Del vaniljestangen på langs og skrap ut de små svarte frøene i en bolle. Smuldre smøret i melet, tilsett resten av ingrediensene til deigen og la det stå kaldt et par timer.
Kjevle ut deigen på et melet bakebord. Trykk den ut i en paiform med høye kanter. Bruk en springform med avtagbare kanter. Prikk deigen med en gaffel. For å hindre at deigen hever seg i ovnen, legges et lag al-folie eller bakepapir over deigen og så fylles det i tørre erter, linser eller ris. Vekten holder deigen nede. Stek tertedeigen i 10 minutter, ta bort det du brukte som vekt.
Reduser temperaturen i ovnen til 125 °C.
Hell fløten i en kjele. Tilsett revet sitronskall og sitronsaft. I den opprinnelige oppskriften er det brukt double cream. Dette er en fløte med høyere fettinnhold enn kremfløte, og kremfløte må derfor reduseres – altså kokes slik at noe av væsken fordamper.
La væsken avkjøles litt. Visp sammen egg og melis. Rør den avkjølte fløten inn i eggedosisen. Hell røren i det forstekte skallet. La det være minst 1 cm mellom fyllet og kanten av skallet. Stek i ca. 30-40 minutter på 125 °C på midterste rille.
Fyllet skal være fast, men skjelve litt. Følg med under steking. Test ved å banke lett på formen.
Sitronterten avkjøles før servering og strøs med siktet melis.
Tips
Se også: Sitronterte i ny og forbedret utgave
Kilde: Niklas Ekstedt i TV-serien Niklas' mat/SVT