Sitronterte

Sitron og rosmarin er en perfekt kombinasjon i denne terten.

Foto: SVT

Sitronterte

Sitronterte er en elegant og frisk dessert. Denne oppskriften er inspirert av den britiske stjernekokken Heston Blumenthal. Ikke bli skremt av alle elementene, den er enklere å lage enn du tror.

Slik gjør du

Paiskall

Bland sammen mel og smør i biter i en mikser. Kjør på lav hastighet i cirka 2-3 minutter til det har en konsistens som ligner sand. Tilsett melis, eggeplommer og sitronskall og kjør videre i 3-5 minutter til du har en smidig deig.

Flat ut deigen mellom to bakepapir og legg den i fryseren i cirka 20 minutter. Kjevle den deretter ut mellom bakepapirene til en sirkel som passer en paiform på 26 cm. Kle paiformen med deigen og trykk den ekstra godt inn til kantene. Prikk bunnen med en gaffel. Dekk med plast og la den stå i fryseren i 30-60 minutter.

Varm opp stekeovnen til 200 grader. Stek paiskallet i ovnen i cirka 20 minutter. Pensle paiskallet med et vispet egg og stek i 5 minutter til. Avkjøl. Senk temperaturen i stekeovnen til 120 grader.

Fyll

Bland sammen alle ingrediensene til fyllet i en kasserolle. Varm det opp i vannbad til det har en temperatur på 60 grader. Rør litt underveis. Sil blandingen ned i en skål med høy kant og skum av overflaten ved hjelp av en skje.

Hell fyllet over i paiskallet og stek i midten av ovnen til fyllet er 70 grader - cirka 20 minutter. Avkjøl i romtemperatur.

Servering

Del terten i serveringsstykker, strø på litt sukker og brenn overflaten med en brenner. Server med lettpisket kremfløte eller crème fraîche og legg gjerne på en kandisert rosmarinkvist.

Tips

Hvis du ikke bruker saltet smør tilsetter du 1 teskje salt i paideigen.

Kilde: Sandra Mastio i TV-serien «Sommermat i Falkenberg»/SVT