Sitronpai med kjeksbunn og marengs

Marengsen kan også legges som et lokk over hele sitronpaien, men hvis Lise Finckenhagen hadde gjort det her, så hadde du ikke sett det fristende sitronfyllet.

Foto: Lise Finckenhagen

Sitronpai med kjeksbunn og marengs

Frisk smak av sitron som blir dempet av søt marengs. Lise Finckenhagens oppskrift på sitronpai inneholder bunn av havrekjeks, sitronfyll med eggeplommer og eggehviter og en luftig marengs på toppen.

Slik gjør du

Bunn

Knus kjeksen til fine smuler. Bland sammen kjekssmuler, sukker og smeltet smør. Trykk kjeksblandingen godt ut i formen med baksiden av en skje. La kjeksbunnen stå i kjøleskapet mens du lager sitronfyllet.

Sitronfyll

Visp eggeplommene og sukkeret til fyllet godt sammen (visp til det meste av sukkeret har løst seg opp). Tilsett sitronsaft, smør og fløte, og rør godt til alt er skikkelig blandet. Visp eggehvitene til myk marengs og vend marengsen inn i sitronblandingen. Hell alt over i en tykkbunnet kasserolle og varm fyllet over middels varme til det tykner. Rør hele tiden (bruk gjerne en visp) slik at kremen blir helt glatt og jevn (og pass på at det ikke fester seg i bunnen av kasserollen).

Hell fyllet over kjeksbunnen og la herligheten stå i kjøleskapet til fyllet har stivnet, ca. 4-6 timer eller natten over.

Marengs

Lag marengsen rett før servering. Pisk sammen eggehviter og sukker i en romslig stålbolle. Sett bollen over vannbad og pisk marengsen over varmen til sukkeret har løst seg opp og blandingen har blitt varm, ca. 60 grader. Ta bollen vekk fra varmen og pisk ved full hastighet (bruk mikser/håndmikser) til marengsen blir tykk, blank og romtemperert.

Servering

Topp paien med marengsen. «Brenn» marengsen med gassbrenner eller gi den en rask tur under grill.

Tips

Denne kaken er inspirert av en sitronkake som er over 200 år gammel, som Lise Finckenhagen laget i anledning grunnlovsjubileet i 2014.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Jacobsen» på NRK P1+