Slik gjør du
Bunn
Knus kjeksen til fine smuler. Bland sammen kjekssmuler, sukker og smeltet smør. Trykk kjeksblandingen godt ut i formen med baksiden av en skje. La kjeksbunnen stå i kjøleskapet mens du lager sitronfyllet.
Sitronfyll
Visp eggeplommene og sukkeret til fyllet godt sammen (visp til det meste av sukkeret har løst seg opp). Tilsett sitronsaft, smør og fløte, og rør godt til alt er skikkelig blandet. Visp eggehvitene til myk marengs og vend marengsen inn i sitronblandingen. Hell alt over i en tykkbunnet kasserolle og varm fyllet over middels varme til det tykner. Rør hele tiden (bruk gjerne en visp) slik at kremen blir helt glatt og jevn (og pass på at det ikke fester seg i bunnen av kasserollen).
Hell fyllet over kjeksbunnen og la herligheten stå i kjøleskapet til fyllet har stivnet, ca. 4-6 timer eller natten over.
Marengs
Lag marengsen rett før servering. Pisk sammen eggehviter og sukker i en romslig stålbolle. Sett bollen over vannbad og pisk marengsen over varmen til sukkeret har løst seg opp og blandingen har blitt varm, ca. 60 grader. Ta bollen vekk fra varmen og pisk ved full hastighet (bruk mikser/håndmikser) til marengsen blir tykk, blank og romtemperert.
Servering
Topp paien med marengsen. «Brenn» marengsen med gassbrenner eller gi den en rask tur under grill.
Tips
Denne kaken er inspirert av en sitronkake som er over 200 år gammel, som Lise Finckenhagen laget i anledning grunnlovsjubileet i 2014.