Laster innhold, vennligst vent..
Sitronterte

Frisk sitronpai toppet med pisket krem.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Sitronpai

Denne sitronpaien har bunn av mørdeig. Du steker bunnen ferdig og lager sitronfyllet for seg.

Slik gjør du

Paibunn

Du trenger en paiform på cirka 20-22 cm i diameter.

Bland mel, melis og vaniljesukker i en bolle. Skjær smøret i små biter og gni/smuldre smøret sammen med melblandingen. Smøret trenger ikke å være helt finfordelt. Tilsett egg og kna deigen raskt sammen. Det er bare fint hvis det er noen «tydelige» smørbiter. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i minst 1 time.

Varm ovnen til 190 grader. Kjevle ut og kle formen med deigen. Trykk den godt inntil kantene og fjern overflødig deig. Dekk med bakepapir og fyll på med tørkede erter.

Stek bunnen midt i ovnen i cirka 20 minutter. Løft ut ertene/bønnene og stek bunnen videre i 10-15 minutter til bunnen er gylden og ferdigstekt. Avkjøl.

Sitronfyll

Visp eggeplommene og sukkeret godt sammen (visp til det meste av sukkeret har løst seg opp). Tilsett sitronsaft og fløte, og rør godt til alt er skikkelig blandet. Visp eggehvitene til myk marengs og vend marengsen inn i sitronblandingen. Hell alt over i en tykkbunnet kasserolle og varm fyllet over middels varme til det tykner. Rør hele tiden (bruk gjerne en visp) slik at kremen blir helt glatt og jevn. Pass på at det ikke fester seg i bunnen av kasserollen. Trekk kasserollen vekk fra varmen og rør inn smøret i små biter.

Hell fyllet over i paiskallet og la paien stå i kjøleskapet til fyllet har stivnet, cirka 4-6 timer eller natten over.

Topp paien med myk pisket krem rett før servering.

Tips

Tips

Istedenfor krem kan du toppe paien med marengs eller bær og/eller frukt.

Kilde: Lise Finckenhagen