Sildesalat

Kjartan Skjelde bruker matjessild i sin oppskrift, men du kan også bruke vanlig sursild eller kryddersild.

Foto: Espen Hobbesland / NRK

Sildesalat

Kjartan Skjelde lager lekker sildesalat med kaviar, løyrom, egg og poteter i Førkveld. Til og med flatbrødet har han laget selv.

Slik gjør du

Kok opp sukker, eddik og vann. Og avkjøl.

Kok løken i et par minutter i saltet vann og avskjøl løken i eddikvannet.

Skjær sildefileten i passende stykker og ha den i vannet sammen med løken. La det hele marineres i en 20 minutter.

Kok potetene hele med skall i lettsaltet vann til de er møre, ca. 20 min. Sil av vannet og damp potetene et par minutter.

Kok eggene i ca. 8 min. Avkjøl og skrell dem. Del eggene i to ved servering.

Ta filetene og løkringene ut av syltelaken, anrett silden med skiver av nykokt potet, egg, avrugakaviar, løyrom, rømme, dill, temperert smør i små terninger og flatbrød. Dryss litt maldonsalt, nykvernet pepper og reven pepperrot på toppen.

Flatbrød

Bland sammen hvetemel og rug, ha i lunkent vann sammen med honning og tilsett litt salt. Oppbevar deigen på over natten før den skal serveres.

Kjevles ut i tynne flak og stekes sprø i en stekepanne.

Tips

Kilde: Kjartan Skjelde i Førkveld