Balsamicosild

Silda, slik den ser ut like etter at den er lagt på glass. Venter du en dag, har både løk og sild fått farge av den mørka balsamicoeddiken.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Sild med balsamico

Et glass med sild er noe av det enkleste pålegget du kan lage, og det holder seg lenge. Hvis du dobler eller tripler oppskriften, kan du gi bort din egen, hjemmelagde sild.

Slik gjør du

Kok opp balsamico, vann, sukker og pepper. Alt sukkeret skal bli oppløst. Så trekker du kjelen til side, og setter den til avkjøling. Den bør være helt kald når du heller den over sildebitene.

Tørk silda med kjøkkenpapir og skjær den i passende biter. Noen sildeelskere liker dem små, mens andre synes en fingertykk bit er det aller beste. Det er fritt valg.

Rødløken skjæres i tynne strimler.

Legg sild og løk lagvis i et glass. For at all silden skal dekkes av laken, må du presse den godt sammen med løken. Hell laken over til slutt.

Tips

Hvis du vil tilsette mer krydder i laken, er det fritt fram. Er du spesielt glad i løk, kan du gjerne ha i mer.

Sildefileter du finner i frysedisken eller vakuumpakka i påleggsdisken kan som regel brukes uten å vannes ut først. Les på pakka eller spør i fiskedisken hvis du er usikker.

Silds kan spises med en gang, men smaker mer av laken hvis den får trekke en dag eller to. Hvis du bruker helt reine glass, og setter dem i kjøleskapet, holder silda seg i minst en uke. Sannsynligvis lenger.

Kilde: Line Kjærran Norling