Miriam Østvik Jenssen lager dessert med marinert ananas og pistasjnøtter i karamell.

Semifreddo med karamelliserte pistasjnøtter, ananas og pasjonsfrukt

Semifreddo betyr halvfryst og er en italiensk dessert. Her kan alle komponentene lages god tid i forveien.

Slik gjør du

Semifreddo

Del vaniljestangen i to og skrap ut innholdet. Legg vaniljestengene og halvparten av vaniljefrøene i en kjele. Den andre halvparten av frøene skal piskes sammen med eggeplommene,

Pisk eggeplommer, sukker og vaniljefrø luftig i en kjøkkenmaskin. Pisk fløten til lett fløtekrem, for hånd eller i kjøkkenmaskin. Pisk eggehvitene stive i en ren bolle for hånd eller i en kjøkkenmaskin.

Vend fløtekremen inn i de piskede eggeplommene. Til slutt vendes de piskede eggehvitene inn. Fyll i porsjonsformer eller en stor form. Sett i fryseren frem til servering.

Ananas

Lag sukkerlake ved å koke opp like deler vann og sukker. Ha også vanilje og chili oppi kjelen. Skru av varmen og la det stå og trekke.

Rens og kutt ananas i 1–2 centimeter store terninger. Legg terningene i krydderlaken og gi det hele et oppkok. Skru av varmen og la det trekke under lokk i cirka 1 time eller frem til servering.

Karamelliserte pistasjnøtter

Ha sukker i stekepannen og la det karamellisere på medium varme. Når det er gyllent tilsettes pistasjnøttene. Rør godt sammen og hell det hele over på bakepapiret.

Fordel nøttene utover med to skjeer og avkjøl i romtemperatur. Grovhakk eller knus nøttene med en kjevle eller lignende før servering.

Servering

Ta desserten ut fra fryseren. La formen eller formene stå på kjøkkenbenken før servering. Anrett ananasterningene på toppen. Del pasjonsfrukt i to og klem innholdet over. Dryss over godt med karamelliserte pistasjnøtter og server.

Tips

  • Dersom semifreddoen skal oppbevares lenge i fryseren, bør den dekkes godt til slik at det ikke setter seg en slags frysesmak.
  • Ananas med lake kan oppbevares i kjøleskap i tett beholder.
  • Pistasjnøttene kan oppbevares i tett beholder i romtemperatur.
  • Pass på at semifreddoen ikke kommer rett fra fryseren før servering. La den stige litt i temperatur på benken først. Hvor lang tid det tar kommer an på om den er laget i flere små eller i en stor form.

Kilde: Oppskrift fra Miriam Østvik Jenssen