NRK Meny
Laster innhold, vennligst vent..
Mørk hønsefond

Mørk hønsefond er på vei til å bli saus med eplebiter og gressløk.

Foto: Fra tv-serien Munter mat / DR

Saus av mørk hønsefond

Mørk hønsefond består av mange ingredienser som skal koke lenge. Til slutt har du en fond som vil løfte smaken i sausen.

Slik gjør du

Mørk hønsefond

Skrell og hakk grønnsakene grovt. Løkene skal ikke skrelles, bare deles i fire store båter.

Brun skrogene og grønnsakene grundig i en gryte, eller bedre og lettere i ovnen på høy varme, 40 minutter på 220 grader. Ha alt i en stor gryte.

Hell på vann, krydder og urter.

Viktig: Ikke ha salt i ennå! Saltet skal først i til slutt, når fonden brukes i en rett.

Vannet skal dekke skrogene. Har man en god slant vin til overs, kan noe av vannet erstattes av vin. Eddiken skal først brukes senere. Det samme med sukkeret.

Nå skal det koke i tre til fire timer. Knus eventuelt skrogene etter hvert som de blir møre, så de hele tiden er dekket av vann, selv om væsken koker inn.

Etter tre-fire timer skrues varmen av. Gryten får stå litt, og så siles fonden. Nå smaker fonden forhåpentlig godt, men den kan bli mye bedre.

Ha fonden i en mindre gryte, kok inn enda mer. Hvis du startet med seks til åtte liter væske, så er vi nede på to liter nå. Og den skal bli enda kraftigere. Det er umulig å si hvor mye den skal kokes inn. Den er først riktig god når den er under en liter. Den skal være mørk i fargen og smake intenst.

Nå er fonden et fantastisk råstoff man kan ha i fryseren. Hver gang man skal gi en rett en særlig pift, så kan man skjære en skive av fonden og ha den i gryten.

Saus av mørk hønsefond

Ta en passende mengde fond, ca. en halv til en desiliter per person. Det er først nå du skal ha i salt. Og saltet skal man være forsiktig med og smake nøye. Saltet skal altså først i når sausen er intens nok og ikke skal reduseres mer. Så rundes den av med sukker og litt eddik også, så sausen er i balanse.

Tips

Den mørke hønsefonden kan brukes i sausen til kylling.

Kilde: James og Adam Price i tv-serien Munter mat (Spise med Price)/DR