Laster innhold, vennligst vent..

Leo Ajkic lager bosnisk festmat til id-feringen.

Sarma fra «Leos Ajkitchen»

Leo Ajkic varter opp med «sarma» som er syltede kålruletter med kjøttdeig og ris. Festmåltidet fra Balkan serveres gjerne med potetmos.

Slik gjør du

TV-profilen elsker å lage mat, og har gode id-minner fra oppveksten i Mostar i Bosnia.

Til «Festen etter fasten»-sendingen i 2021 dukket Ajkic opp som TV-kokk i konseptet «Leos AjKitchen», og for ham blir det ikke id-feiring uten favoritten sarma.

Sarma

Sarma er syltede kålblader som er fylt med kjøttdeig og ris, og som kan stekes i ovnen eller på komfyren. Denne retten lages i ulike versjoner og er et klassisk festmåltid i Balkan og Midtøsten.

Ta all surkålen og fjern bladene forsiktig. Vask hvert blad forsiktig og skjær bort den tykkeste delen av stilken på kålen.

Til fyllet

Bland kjøttdeig med hakket løk og hvitløk, tilsett krydder etter smak og en dæsj av tomatsausen. Sil av risen og bland den i fyllet sammen med egget og halvparten av kyllingbaconet.

Ta en liten håndfull fyll og rull det inn i separate kålblader.

I en ildfast gryte, varm 2-3 spiseskjeer tomatpuré til den blir dyp rød i fargen. Ha i resten av tomatsausen (passata).

Trekk gryten til siden og stable de fylte kålrulettene pent i gryta.

Ha resten av kyllingbaconet mellom lagene og knus laurbærbladene på toppen. Fyll til slutt på med vann slik at lagene akkurat dekkes av væske.

Stekes med lokket på i 150 grader i 3-4 timer.

Tips

Det anbefales å bruke en annen type ris enn basmati eller jasmin. Gjerne noe større som risotto- eller sushi-ris.

Syltede kålblader og chipotlekrydder får du kjøpt på velassorterte dagligvareforretninger og i internasjonale matbutikker.

Kilde: Leo Ajkic i TV-programmet Festen etter fasten/NRK