NRK Meny
Sarde in Saor

Sardinene blandet inn i tagliatelle og med et dryss pinjekjerner over.

Foto: DR

Sarde in saor

Sardiner er kanskje ikke så lett å få tak i ferske. Men da kan du til nød bruke hermetikk, sardiner i olje. Dette er en tradisjonell måte å servere sardiner i Venezia.

Slik gjør du

Rens sardinene. Ta ut innmaten og fjern hodet. Sett dem til side.

Skrell løken og skjær den i tynne skiver.

Rist pinjekjernene i en tørr panne så de får litt farge i kinnene. Sett dem til side.

Stek løken på middels varme i 2 ss olje. Den skal bli myk, men ikke stekes brun. Hell eddik på når løken nesten har fått nok. Ha laurbærblad og rosiner i. La det frese opp og koke litt inn. Ta pannen av varmen.

Gi blandingen godt med salt og pepper. Smak det til – løken skal både være litt sur fra eddik og ha litt sødme i seg selv og fra rosinene. Juster eventuelt med litt sukker – men husk dette skal ikke være en søt rett.

La løken avkjøles og ha så på pinjekjernene.

Vend sardinene i mel og stek dem gylne på begge sider i 2 ss olje. Deretter legges de på fettsugende papir for å avkjøles. Ta en bolle og legg lagvis sardiner og løk og la det stå og trekke et døgn tildekket i kjøleskapet.

Sarde i Saor – på boks
Hvis du ikke får tak i ferske sardiner kan du jukse med sardiner på boks. Bruk dem som ligger i olje, ikke i tomat.

Ta dem opp og drypp av dem og bruk dem som beskrevet over etter stekingen.

Servering
Hvis det skal være helt riktig skal Sarde i Saor ligge et døgn i kjøleskap og trekke. Da blir den veldig delikat og aromatisk, og er en god spesialitet å sette på en antipastibuffet.

Hvis det må gå litt fortere så la retten stå kjølig i noen timer i det minste.

Til pastaversjonen av retten varmer man en passende mengde av sin Sarde in Saor i en gryte. I en annen gryte koker man pastaen i rikelig saltet vann. Tagliatelle (bred båndspagetti) passer godt til denne retten.

Når pastaen er kokt al dente, og vannet er hellet av, vendes den varme Sarde in Saor og pasta sammen i gryten. Kanskje med litt ekstra olivenolje. Serveres i halvdype tallerkener. Ha på salt og pepper.

Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR