Laster innhold, vennligst vent..
Saltstekte sild

Fileter av salt sild stekes først med skinnsiden ned før de stekes ferdig på den andre siden.

Foto: Fra TV-serien Munter mat / DR

Saltstekte sild

Salt sild vendt i rugmel og stekt med smør og olje. Silden serveres på rugbrød med krydderfett, stekt løk, sennep fra Bornholm og rødbeter.

Slik gjør du

Sildefiletene vannes ut natten over. Hvis man vil ha dem veldig salte holder det med et par timer.

Løken skjæres i tynne skiver som stekes gyllen på pannen i litt rapsolje. Sett løken til side.

Vend sildefiletene i litt rugmel som er krydret med salt og pepper. Stek filetene sprø i smør tilsatt litt olje.

Tradisjonelt tilbehør, utenom stekt løk, er syltede rødbeter, bornholmsk sennep, godt grovt rugbrød med hjemmelaget krydderfett, øl og en stor bornholmsk snaps.

Syltede rødbeter
Skjær toppen av rødbetene, vask dem lett og sett dem i ovnen i en ildfast form på 190 °C i ca. en time. Hvis du bruker små sommerrødbeter er det nok med 45-50 minutter i ovnen, sjekk dem underveis. Det er viktig at bakte rødbeter har litt tyggemotstand.

Gni skallet av rødbetene eller skjær det av med en urtekniv og legg dem i en skål.

Hell eddik i en gryte og tilsett stjerneanis, nellik, pepperkorn og sukker. Kok opp laken og la den avkjøles.

Steriliser et sylteglass, fyll rødbeter på glasset og hell laken (med krydderne) over til rødbetene er dekket. La rødbetene stå i minst ett døgn før de er klare til servering.

Hjemmelaget krydderfett
Skrell løken og grovhakk den. Fjern blomsten på eplet og skjær det i grove biter med skall. Skjær fettet i fine terninger og la det smelte i en gryte på lav varme. Vær tålmodig, for det tar sin tid.

Når fettet er smeltet og det ligger noen klumper i overflaten settes varmen opp så disse klumpene blir gylne og sprø. Pass på at de ikke blir for mørke! Fisk dem opp med en sleiv og la dem dryppe av på kjøkkenpapir.

Ha eplebiter, løk og timian i det varme fettet. La det småkoke i 5-6 minutter eller til løken begynner å bli brun. Smak til med salt og pepper.

Sil fettet ned i en skål og rør i de gylne klumpene. Kast eplebitene. Løken kan ev. finhakkes og blandes i fettet. Sett fettet kjølig og la det stivne. Gled deg til en brødskive med godt krydderfett og grovt salt.

Tips

Flere oppskrifter: Munter mat, sesong 4

Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR