Slik gjør du
Saltede sitroner er en nordafrikansk oppfinnelse, som har tatt foodies over hele verden med storm, ifølge Camilla Plum. Sitronene saltes hele, men det er i utgangspunktet kun skallet som brukes. (Kjøttet kan for øvrig også spises).
Saltet trekker det bitre ut av det hvite i sitronskallet, slik at alt kan brukes.
Skjær et dypt snitt i sitronene. De skal henge sammen i bunnen. Stapp inn så mye salt det er plass til, uten at de mister fasongen.
Press dem sammen i et syltetøyglass. Legg krydderet mellom sitronene. Ha i resten av saltet, sukkeret, oljen og sitronsaften. Hvis det ikke dekker, fyller du opp med kokende vann. Sitronene skal være helt dekket av laken. Skru igjen glasset, og vent i to måneder.
Når sitronene er helt myke, og det hvite er blitt gjennomsiktig, kan de spises. Skyll dem før bruk.
Tips
Saltede sitroner kan brukes som både smakstilsetning og ingrediens i salater, i marinade, majones, i saus og gryteretter (især mat med lam, geit, frukt, safran, kardemomme, gurkemeie eller kanel).
Det også går an å salte andre typer sitrusfrukter, eller en blanding i ett og samme glass.
Kilde: Camilla Plum i tv-serien Mat som holder/DR