Laster innhold, vennligst vent..
Saltbakt sellerirot

Vær nøye med vask og skrubbing av selleriroten før baking, og la den få stå lenge nok i ovnen.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Saltbakt sellerirot

Saltbakt sellerirot er nydelig og kan brukes på akkurat samme måte som en bakt potet. Sellerikjøttet skal bli helt mørt og fløyelsmykt.

Slik gjør du

Varm ovnen til 180 grader. Vask og skrubb selleriroten godt. Vær nøye med å få fjernet alt av jordrester.

Du kan bake selleriroten på to forskjellige måter.

Den ene måten: Strø et jevnt lag med salt i en ildfast form, sett selleriroten (eller sellerirøttene, hvis du lager flere samtidig) i saltet og bak sellerien i ovnen i cirka 2 timer, eller til den er helt mør. Ha gjerne bakepapir eller folie i bunnen av formen.

Den andre varianten er å blande grovt salt med litt vann til en «løs grøt» for så å gni roten inn med saltgrøten og pakke den i et dobbelt lag med aluminiumsfolie. Bakes i ovn (eller på grill) i cirka 2 timer til sellerien er helt mør.

Kryddersmør

Kryddersmøret kan du varierer og krydre etter eget ønske. Visp smøret sammen med finhakket hvitløk, en klype chili, noe dråper sitronsaft og friske urter. For et ekstra luftig kryddersmør kan du vispe smøret lyst og luftig i en kjøkkenmaskin. Smak til med en klype salt.

Servering

Skjær av et lite lokk av selleriroten før servering og topp med en raus skje kryddersmør, eller noe annet godt. Det kan være ost, rømme eller det du liker best.

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogrammet «Holm»/NRK P1+