Laster innhold, vennligst vent..
Saltbakt laks

For å få den beste stekingen av laksen skjærer Sverre Sætre litt av det tykkeste stykket og legger over det tynne, så laksen får en jevn tykkelse.

Foto: Trude Janet Maarud / NRK

Saltbakt laks på grillen

Sverre Sætre griller laks i Sommeråpent og har fennikelsalat ved siden av.

Slik gjør du

Varm grillen slik at den blir god og varm. Bruker du kullgrill, skal kullene ha blitt askegrå. Det skal være så varmt at du ikke klarer å holde hånden i 3 sekunder over grillristen.

Brett aluminiumsfolien dobbelt og brett opp kantene på den slik at du får en form. Ha i grovsalt, og sett den på grillen ca. 10 minutter før du legger i fisken.

Skrap skinnet på fisken med en kniv slik at den blir fri for skjell. Skinnet blir sprøtt og kan spises når fisken er ferdig grillet, og da er det best uten fiskeskjell.

Smør sennep på fisken. Krydre med salt, pepper og sukker. Strø på dill til slutt.

Legg fisken på saltet, og la den grille bare på skinnsiden. Grill med lokket av grillen. Du vil se at fisken stekes fra undersiden og oppover. Fiskefileten stekes til den er gjennomstekt omtrent ¾ opp. Dette tar ca. 15 minutter. Da er fisken gjennomstekt, men fortsatt litt rå på toppen. Ønsker du den gjennomstekt, setter du på lokket og steker den i ca. 3 minutter til.

Ta ut fisken. Børst av ev. grovsalt som henger igjen på fisken før servering. Server gjerne laksen med kokte nypoteter.

Tips

Strø gjerne litt grovhakkede, ristede hasselnøtter over fisken før servering.

Oppskrift:

Se også: Sommermat fra Sommeråpent

Kilde: Sverre Sætre i Sommeråpent 2011