Salmiakkparfait

Paul Svensson legger smuler av salmiakklakris lagvis i formen med parfait.

Foto: Fra TV-serien Hygge i Strömsö / YLE

Salmiakkparfait - iskrem med lakris

To ting som finnene elsker er salmiakklakris og mørkt brød. Hva skjer om man gir de to ingrediensene til en svensk kokk? Jo, en litt uventet løsning i form av salmiakkparfait med chips av mørkt sursøtt rugbrød.

Slik gjør du

Visp fløten.

Visp eggplommer, melis og vaniljesukker til stivt skum. Bland inn kremost. Vend inn kremen og knust marengs i røren. Legg litt av marengsen til side, så du har til pynt.

Hell røren i en 2 liter form eller porsjonsformer. Bland salmiakk og røre. Sett formen i fryseren i fem timer.

Skjær brødet i tynne skiver. Legg skivene på f.eks. et kjevle. Pensle med smeltet smør. Dryss på melis. Bakes i ovnen på 160 °C i 15-20 minutter. Ta ut og la skivene avkjøles.

Ta parfaiten ut av fryseren. Skjær i porsjonsstykker og la den stå i kjøleskapet i 15 minutter før servering. Pynt med knust marengs, rårørte bringebær og sprø brødchips.

Kilde: Paul Svensson i TV-serien Hygge i Strömsö/YLE