Laster innhold, vennligst vent..
Salat med lam og neper

Tynne skiver lammekjøtt, neper og knutekål med majones.

Foto: Marika Hill / Five Corners Production

Salat med rått lammekjøtt og neper

Filip Langhoffs salat med tynne skiver rå lammestek, knutekål og neper serveres med majones som er smakt til med sitron og spisskum.

Slik gjør du

Bruk alltid frosset lammekjøtt til denne retten, og vær nøye med å holde det rent.
Skjær knutekålen, nepene og lammekjøttet i tynne skiver på mandolin. Smak til med rybsolje, epleeddik, salt og pepper.

Majones

Bland alle ingrediensene til majonesen med en håndmikser og miks til en majones. Smak til med salt.

Servering

Legg skivene med knutekål, neper og kjøtt luftig på et stort fat sammen med klatter av majones og frisk persille. Pynt med blader fra nepene og knutekålen om du vil.

Tips

Salaten passer godt til Filips grillede lammesadel og - karré, grillede lammeribber og grillet lammehjerte.

I Finland er det enklere å få tak i rybsolje enn her i Norge. Rybs er en nær slektning av raps, så du kan bruke rapsolje i stedet.

Lam kan være bærere av parasitten toxoplasma gondii. De fleste som blir smittet av den har ingen sykdomstegn. Sykdommen er bare farlig for personer med alvorlig svekket immunsystem og gravide. Hos gravide kan den gi alvorlig infeksjon hos fosteret, føre til spontanabort eller misdannelser. Derfor er det viktig at kjøttet har vært frosset før det serveres som i denne salaten.

E-coli-bakterier trives godt i rått kjøtt. Så lenge kjøttet ikke blir varmebehandlet er det veldig viktig å behandle lammekjøttet med stor forsiktighet. Renslighet i alle ledd er viktig.

Vær ekstra oppmerksom når du lager mat med rått kjøtt: Slik tilbereder du tartar

Kilde: Filip Langhoff i TV-serien Frå jord til bord/YLE