Laster innhold, vennligst vent..
Vårsalat med lammefilet og urteaioli med kapers

Sara Begner lager påskemiddag og i stedet for å ha lam som hovedrett er det lammefilet til forrett.

Foto: Peter Tullberg / SVT

Salat med lammefilet og urteaioli

Lammekjøttet serveres kaldt, og skal ligge i marinade etter at det er stekt, helst natten over. Det betyr at du kan gjøre forretten nesten ferdig dagen før du har invitert gjester.

Slik gjør du

Sett ovnen på 100 °C.

Brun lammefileten i grillpannen uten fett. Ha på salt og pepper når fileten har fått stekeskorpe. Stikk inn steketermometer og sett kjøttet i ovnen til temperaturen i kjøttet har blitt 60 °C (det tar ca. 20 minutter).

Bland sammen ingrediensene til marinaden.

Når lammefileten er ferdig stekt legges den i marinaden i en plastpose. La filetene ligge i minst en time - gjerne over natten.

Mens lammefileten står i ovnen, lager du urteaioli. Hell eggeplomme, hvitvinseddik og sennep i en bolle og visp. Tilsett rapsolje i en tynn stråle og fortsett visping til all oljen er vispet inn og sausen er tykk som en pannekakerøre. Tilsett hakket persille, kapers, mango chutney og hvitløk. Smak til med salt og eventuelt pepper.

Vårsalat
Stell aspargesen (skjær vekk den nederste delen), skrell og kutt gulrøttene i ½ cm tykke skiver på skrå . Skjær vårløken på skrå. Skjær reddiker i små båter. Legg asparges, gulrøtter og løk i kokende vann med buljongternint i ca. 3 minutter. Reddikene legges i helt på slutten, de skal bare bli varme.

Legg salat på fire tallerkener, legg de lettkokte grønnsakene på toppen og deretter lammefilet som du skjærer i ½ cm tykke skiver. Litt urteaoili på toppen.

Tips

Saras kommentar
Lam er god mat på alle måter: dyrene er ute mesteparten av året, spiser stort sett gress og lever et verdig og komfortabelt liv. Kjøttet blir magert og rikt på protein og veldig godt.

Denne friske og velsmakende salaten er lett å lage, men krever litt forberedelse.

Lag gjerne lammefilet og saus ferdig dagen i forveien, da trenger du bare å fikse grønnsakene før middagen, og slipper å stå og lage mat mens gjestene venter. Sausen - en urteaioli på rapsolje smaksatt med kapers - kan lagres lenge i kjøleskapet hvis du har den i en pose formet som et kremmerhus som du knytter knute på så det ikke kommer luft inn. Da er det bare å klemme ut så mye du vil ha når du trenger!

Kilde: Sara Begner i TV-serien Saras kjøkken/SVT