Laster innhold, vennligst vent..
Salat med grønn papaya - Som Tam

Tomater, grønne bønner, peanøtter og strimler av umoden papaya med en spicy, salt, syrlig og frisk marinade.

Foto: Agnete Daae-Qvale Holmemo / NRK

Salat med grønn papaya - Som tam

Som tam er husmannskost fra Thailand. Salaten med umoden papaya er en av favorittene til Reneé Fagerhøi. Marinaden er en smakseksplosjon med sterk chili, salt fish sauce og syrlig limejuice. Du må innom en asiatisk butikk for å få tak i alle ingrediensene.

Slik gjør du

Varm en tykkbunnet kjele på full varme og ha i peanøttene. Rør konstant i cirka 15 minutter til peanøttene er gylne og dufter aromatisk. Rist peanøttene godt i et dørslag sånn at skallet detter av.

Del bønnene i cirka fem centimeter lange biter. Kok bønnene i vann med litt salt i cirka tre minutter. Avkjøl bønnene i iskaldt rennende vann.

Skrell papayaen og riv den i strimler på et rivjern. Klem tomatene ned i skjærefjøla med håndbakken og skvis dem lett. Del tomatene grovt med en kniv og vend inn papayaen. Dryss bønnene og peanøttene over salaten. Avslutt med marinaden og en håndfull grovhakket koriander.

Marinade

Bløtlegg rekene i varmt vann i 25 minutter.

Bland fish sauce og limejuice. Riv palmesukkeret på den fineste siden på et rivjern. Finhakk thaichili og hvitløk. Bland palmesukker, chili og hvitløk med fish sause og limejuice. Finhakk de bløtlagte rekene og bland dem i marinaden til slutt. Smak på marinaden, og kjenn om den trenger mere syre, sukker eller salt. Hell den over salaten. Det skal være rikelig!

Kilde: Reneé Fagerhøi i radioprogrammet Brønsj/NRK P1