NRK Meny

Salade Niçoise

Dette er en av verdens salatklassikere. Du finner den i utallige varianter verden over. Den skal alltid inneholde tunfisk, egg, ansjos og oliven. Vi synes det er så kjedelig med tunfisk fra boks så vi vil gjerne bruke fersk tunfisk som bare så vidt er stekt og så rullet i persille før den skjæres i delikate skiver og haes i salaten.

Slik gjør du

Start med tunfisken. Del fileten i to stykker ca 3x3 cm i snittflaten. Salte og pepre fisken og stek 20 sekunder på hver side i en teflonpanne med olje. Rull så fisken i finhakket persille og pakk inn i plastfolie.

Rens salat og riv den i pene biter. Legges i iskaldt vann og etter 10 minutter ristes vannet godt av. Ha salaten i en bolle med stenfrie oliven, ristede pinjekjerner, og båter av egg som er kokt i 8 minutter og avkjølt. Da er de fremdeles myke i eggeplommen. Del tomater i båter og ta bort kjernene. Ha tomatbåtene i bollen. Pakk ut fisken av plasten og skjær i skiver som legges på toppen av salaten med ansjosfileter og tynt skårede løkringer. Hell dressing over ved servering.

Dressing
Ha ansjos, eggeplommer, vann og eddik i en bolle og kjør sammen med håndmikser mens du sper med olivenolje. Smak til med ansjoslaken og pepper.

Kilde: Bent Stiansen i TV-serien Matlyst