Bodil Nordjore med seks julekaker klare for å settes i ovnen.

MANGE NOK TIL Å GI BORT: Tradisjonsbærer Bodil Nordjore sørger for at flere får glede av baksten. Alle setter pris på en saftig julekake.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Saftige julekaker

Det er ikke bare å slenge sammen en deig hvis julekaka skal bli gørrgod. Kokebokforfatter og tradisjonsbærer Bodil Nordjore har like mange tips som det er rosiner i gjærbaksten.

Slik gjør du

Smelt smøret. Ha i melka. Væsken skal være fingervarm.

Ha oppi rosiner, eventuelt sukat, hasselnøtter, sukker, kardemomme og gjær. La gjæren løse seg opp.

Rør inn melet. Pass på at du ikke bruker for mye mel. Deigen skal være løs. Da får du en saftigere kake.

La deigen heve en times tid. Bak ut deigen. Del den opp i flere emner.

Sett julekakene på stekebrettet til etterheving, men ikke for lenge. Pensle med smør.

Stek baksten i 40 minutter i en god og varm ovn. Gjerne over 200 grader.

Tips

  • La ingrediensene stå framme på kjøkkenbenken så lenge som mulig. Gjerne hele natta. Kalde ingredienser tar knekken på temperaturen som skal få deigen til å heve. Fingervarm (37 grader) væske kan bli 20 grader hvis melet er for kaldt.
  • Mengden kardemomme og rosiner er en smakssak. En pakke kardemomme inneholder 8 gram.
  • Ikke bak for store julekaker. Lag heller flere små.
  • Ikke vent på at julekakene skal etterheve til dobbel størrelse. Sett dem i ovnen mens de ennå hever. Da får de det lille, ekstra puffet i den varme ovnen.
  • Det andre lille, ekstra er rista hasselnøtter. Rist dem i tørr, varm panne, men pass på at de ikke blir brent.
  • Bruk fersk gjær. Spar tørrgjæren til noe annet.
  • Helmelk gir hvitere og finere bakst. Og ingen teller vel kalorier i jula?

Kilde: Bodil Nordjore/Britt Boyesen (NRK)