Laster innhold, vennligst vent..
Safrankrans

Safrankransen er luksusvarianten av gjærbakst med safran, fløte, smør og egg i deigen.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Safrankrans

Lise Finckenhagen baker med safran til luciadagen den 13. desember. Det blir ikke lussekatter denne gangen, men en saftig og luftig lussekrans.

Slik gjør du

Smuldre gjæren i en bakebolle. Varm opp 0,5 desiliter av melken.

Knus safranen i en morter sammen med en teskje av sukkeret og ha det over i den varme melken. Rør det godt sammen og trekk kasserollen vekk fra varmen.

Bland safranblandingen sammen med resten av den kalde melken og fløten, og hell det over gjæren. Rør til gjæren er oppløst og visp inn egget. Tilsett sukker, vaniljesukker, salt og mel. Elt deigen ved lav hastighet i cirka 10 minutter.

Tilsett det myke smøret i små terninger, litt etter litt. Øk hastigheten når alt smøret er godt blandet inn og elt kraftig i cirka 5 minutter til deigen er smidig, glatt og elastisk.

Hell deigen ut på et godt melet bakebord. Deigen er litt myk, men prøv å unngå å tilsette for mye mel. Del deigen i to like store emner og del de igjen i tre.

Rull/bak ut like lange pølser (cirka 35 cm lange) og lag to fletter. Form hver flette til en krans på et stekebrett med bakepapir, bruk gjerne bakeduk. Dekk til med plastfilm og et kjøkkenklede over der igjen. La kransene heve i cirka 1,5–2 timer.

Pensle forsiktig med egg, og dryss over mandler og perlesukker. Stek flettekransen midt i ovnen ved 200 grader i cirka 25 minutter. Avkjøl på rist.

Dryss over litt melis før servering, eller topp kransen med litt melisglasur.

Tips

  • Du kan lage lussekatter av samme deigen.

Kilde: Lise Finckenhagen i «Holm» på NRK P1+