Laster innhold, vennligst vent..
Sachertorte

Sachertorte er en historisk kake som stammer fra Østerrike.

Foto: Marit Hegle

Sachertorte

Sachertorte er svært saftig og har en dyp, intens sjokoladesmak som får en ekstra dimensjon kombinert med friskt aprikossyltetøy.

Slik gjør du

Kakebunn

Smelt smøret i en kjele. Bryt opp sjokoladen og la den smelte i smøret. Rør sammen med en slikkepott og avkjøl til romtemperatur.

Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Bland hvetemel, kakao, bakepulver og vaniljesukker. Sikt dette inn i eggedosisen, og rør det inn med en slikkepott.

Rør inn sjokoladesmøret. Stivpisk eggehvitene og bland inn cirka 1/3 av eggehvitene inn i røren. Når alt er jevnt blandet rører du inn enda 1/3 til den er helt blandet inn. Rør så inn den siste 1/3.

Kle bunnen av en rund kakeform, cirka 24 centimeter i diameter, med bakepapir. Hell i røren og stek kaken på 180 grader over/undervarme, nest nederste rille, på et stekebrett. Stekes i cirka 40 minutter til kaken er ferdig stekt.

Avkjøl kaken på rist i formen. Når kaken er helt kald skjæres kaken forsiktig løs fra formen med en skarp kniv.

Fyll

Når kaken er helt avkjølt varmes aprikossyltetøyet i en kjele til det så vidt begynner å ryke. Fjern kjelen fra varmen. Del opp kakebunnen i 3 like deler. Fordel aprikossyltetøyet jevnt utover de 2 nederste bunnene.

I en kjele koker du opp fløte og honning. Grovhakk sjokoladen og la den smelte i den varme fløten. Når all sjokoladen er smeltet røres den godt inn i fløten med en slikkepott. Tilsett smøret og rør dette inn. Kjør gjerne glasuren helt glatt med en stavmikser, for en ekstra rund glasur. Fordel glasuren over aprikossyltetøyet på de to bunnene.

Legg de 3 bunnene over hverandre, de to bunnene med fyll legges nederst og bunnen uten fyll legges øverst. Plasser kaken i fryseren i minst to timer før den glaseres.

Mørk sjokoladeglasur

Kok opp sukker, glukose og fløte i en kjele. Grovhakk sjokoladen og la den smelte ned i fløten. Når sjokoladen er smeltet røres det hurtig rundt i midten av kjelen med en slikkepott, da blir glasuren veldig blank

Fjern kaken fra kjelen og plasser den på en rist over en stor skål/form. Hell den varme glasuren over kaken, slik at både sider og toppen av kaken blir dekket. La kaken stå slik i et par minutter slik at glasuren får stivne.

Tips

  • Det er viktig at kaken serveres helt romtemperert før den spises. Hvis kaken ikke er helt tint, eller er kjøleskapskald, kan den oppleves som noe tørr. Hvis den får bli godt temperert er dette en meget saftig og smakfull kake.
  • Kaken tåler fint å stå et døgn i kjøleskap før den nytes.
  • Marit Hegle anbefaler at det benyttes en god sjokolade og et godt syltetøy når kaken lages, for å få fram den beste smaken.

Kilde: Marit Hegle i Norgesglasset/P1