Ryper

Rypa blir en herlig rett som du kan invitere venner og familie til. Vi viser deg hvordan det skal gjøres.

Slik gjør du

Kraftkoking
Fres oppdelt gulrot, løk, knollselleri og knuste einebær i meierismør sammen med biter av ryggben og lår.
Hell over vann og la koke 25-30 minutter.

Skum godt og sil kraften.
La kraften koke inn til ca. 5 dl.

Ryper
Flå og rens rypene. Ta vare på lever, hjerte og krås. Klipp ut ryggbenet med lårene slik at bryststykkene er hele.

Legg kjøttet på rist i kjele med kokende vann og la dem dampe over middels varme i 20 minutter.

Ta kjøttet opp og la det hvile ca. 10 minutter under et oppvridd linhånkle.
Skjær ut brystene med en skarp kniv. Så langt kan kjøttet froberedes før gjestene kommer.
Like før servering dampes så disse filetene 2-3 minutter på rist under lokk.

Saus
Dryss sukkeret til sausen i en vid kjele. Sett kjelen på varm plate og la sukkeret smelte.
Hell i eddik og la det koke litt sammen med sukkeret.
Slå i kraft og rømme.
La sausen koke inn til ca. halv mengde.
Smak sausen godt til med krydder.

Potetløv
Forvarm ovnen til 180 ºC.
Vask potetene godt og skjær dem i løvtynne skiver med skallet på.
Tørk skivene og legg dem i ett lag på bakepapir på bakeplate.
Drypp over meierismør og stek potetene 6-8 minutter til de er gylne og sprø.
La potetene renne av seg på kjøkkenpapir.
Dryss på salt, pepper og hakket gressløk.

Tips

Server rypebrystene med godt med saus over potetløv. Stekt sopp og rørte tyttebær til.

Kilde: Tine.no