NRK Meny

Russiske erter

Disse svarte ertene er glimrende som tilbehør til medisterkaker, ryper og dyrestek. Ertene skiller seg fra andre erter ved at de er svarte. De er ikke svarte fra naturens side, men de er behandlet på en spesiell måte.
Kunsten å lage ertene om til russiske, er til en viss grad hemmelig, men den går ut på å tørke ertene langsomt sammen med brunt sukker og muligens annet krydder.

Lenge var det svært vanskelig å få fatt i russiske erter, men nå er de kommet i handelen igjen. En må nok gå til de større delikatesseforretningene for å få fatt i dem, og du må belage deg på at de er dyre. 60 - 80 kroner for 100 gram, men da er det nok til fire personer.

Slik gjør du

Ertene legges i vannet natten over.
Ertene kokes så i bløtleggingsvannet til de er møre, ca. 1 1/2 time.
Vannet er nå som regel innkokt og en rører så inn smør, litt salt, sukker og finhakket persille.

Tips

Medisterkaker med konjakk

Kilde: Antikviteter & snurrepiperier 2001