Rullepølse

Server rullepølse med godt brød, løk og karse.

Foto: Fra TV-serien Munter mat i Elk Horn / DR

Rullepølse

Klassisk hjemmelaget rullepølse er godt til frokostbordet og selvfølgelig også den gode julelunsjen. Rullepølsen skal hvile i flere omganger natten over, så begynn minst fire dager før du skal servere den.

Slik gjør du

Be slakteren om slagside av svin uten svor. Han skjærer den kanskje ut for deg, så den er klar til bruk. Hvis ikke er det ikke vanskelig å gjøre det selv. Skjær kantene så kjøttstykket blir noenlunde rektangulært og ikke for tykt. Det du skjærer av kan du bruke i en kjøttdeig. Når det er klart skal det veie cirka 1,2 til 1,5 kg.

Så skal slaget saltes. Hvis du kan få tak i litt nitrittsalt blir rullepølsen pen og lyserød, men det betyr ikke noe for smaken. Dryss innsiden av slaget med nitrittsalt og så et godt lag vanlig salt. Snu slaget og dryss på rikelig med salt. Legg slaget på et fat, dekk til og sett det på kjøl i to døgn.

Tørk av slaget og legg det med innsiden opp. Fordel først finhakket sjalottløk og så finmalt pepper over hele. Legg til slutt på 3–4 ark gelatin øverst, så holdes pølsen bedre sammen. Rull slaget som en rull og bind den sammen. Bind stramt rundt i den ene enden og så hele veien rundt pølsen på langs. Sørg for at skjøten vender ut til en side, og ikke opp. Snør så rundt hele pølsen med en tommes mellomrom.

Legg pølsen i en passende gryte og la den simre i cirka tre timer. Vannet skal bare så vidt skjelve. Tilsett eventuelt litt urter i kokevannet, det gjør aldri skade.

Når pølsen er kokt ferdig skal den presses. Hvis du ikke har tilgang til en rullepølsepresse kan du for eksempel bruke en brødform. Husk at skjøten skal være ut til siden når pølsen er i press. Legg et passende brett over og noe tungt på toppen. La den stå til den er avkjølt, og så lar du den hvile i kjøleskapet natten over. Pølsen kan deles og fryses ned.

Rullepølse serveres på rug- eller franskbrød med sjy, rå løkringer og karse.

Kilde: Brødrene Price i TV-serien Munter mat i Elk Horn/DR