NRK Meny
Video Kjartan Skjelde serverer brød med nypoteter og sild

Bruk melne poteter som Kerrs Pink eller mandelpoteter når de skal moses til majonesen.

Rugbrød med nypoteter, røykt sild og potetmajones med ramsløk

Kokken Kjartan Skjelde serverer et høyt smørbrød med røykt sild over en majones med poteter og skiver av kokte nypoteter.

Slik gjør du

Potetmajones

Kok potetene og mos dem. Pisk inn eggeplommer. Oljen piskes langsomt inn i en tynn stråle så potetmajonesen ikke skiller seg. Når all oljen er tilsatt justeres smaken med litt salt, pepper, sennep og eddik.

Skyll ramsløken og skjær i fine strimler, ha ramsløken i majonesen og rør.

Smørbrød

Legg rugbrødskivene på et fat. Legg en klatt majones på hvert stykke brød. Skjær potetene i skiver og fordel på rugbrødskivene.

Del den røykte silden og ta vekk så mye bein som mulig. Legg et par store stykker sild på hvert stykke brød.

Skjær reddik i tynne skiver, legg på toppen av hvert brødstykke, krydre med havsalt og nykvernet pepper.

Kokte nypoteter

Potetene skrubbes lett i kaldt vann, has i en gryte med vann så de så vidt dekkes. Tilsett salt og la potetene koke forsiktig opp under lokk. Når potetene koker, avskummes de for hvitt skum og andre urenheter, skrus ned til lav varme og koker 6-7 minutter.

Deretter skrus varmen av og de trekker ferdig I vannet (5-7 min). Hell av vannet og bruk dem varme, eller kjølt ned I kaldt vann.

Kilde: Kjartan Skjelde i TV-serien Den nordiske smaken