Rugbrød med matjessild, egg og klaret smør

En kvast dill på toppen av smørbrødet gir det den lille ekstra pynten. Niklas Ekstedt har laget smørbrød med matjessild, poteter, klaret smør, løk og gressløk.

Foto: SVT

Rugbrød med matjessild, egg og klaret smør

Niklas Ekstedt prøver seg på et ordentlig dansk smørbrød. Han gir det en svensk vri med matjessild.

Slik gjør du

Disse eggene kan du lage hvis du har et temperaturkontrollert vannbad. Sett det på 63 °C, og la eggene ligge der i 1,5 time. Hjemme er det lettere å posjere dem.

Posjerte egg
Sett en kjele med vann på komfyren, tilsett salt og en skvett eddik. La det koke, og ta kjelen av varmen. Knekk eggene ett etter ett i en sleiv. Visp en virvel i vannet og tilsett eggene. Når de flyter til overflaten er de klare.
Løft dem ut med en hullsleiv og legg dem til å tørke litt på et papir.

Ta silden ut av væsken, tørk den og skjær den fint på kantene. Skjær silden i biter og la den ligge i romtemperatur.

Smelt smør i en kjele, la det stå til du kjenner en god, nøttaktig aroma, og melkeproteinet har en lys brun farge. Sil av proteinet.
Hold smøret varmt i en kjele på komfyren.

Hakk løken fint og skjær gressløken enda finere.

Legg alt sammen opp på brødet. Slå klaret smør over. Avslutt med løk og gressløk.

Tips

Flere oppskrifter: Niklas' gourmetreise

Kilde: Niklas Ekstedt i TV-serien Niklas gourmetreise/SVT