NRK Meny
Rubinsteinkake

Den mørke sjokoladen ligger i bunnen av glasset og makronene er skjult av romfromasjen. Tynne fjær av sukker pynter opp desserten.

Foto: Fra tv-serien Price og Blomsterberg / DR

Rubinsteinkake

Mette Blomsterbergs dessert er oppkalt etter komponisten og pianisten Anton Rubinstein. Den består av romfromasj, makroner og sjokoladeganasj.

Slik gjør du

Sjokoladeganasj

Finhakk den mørke sjokoladen og ha den i en litt stor skål. Varm opp fløten sammen med tinte bringebær til ca. 80 °C og ta gryten av varmen. Hell halvparten av den varme bringebærfløten over sjokoladen. Rør godt med en skje eller en deigskrape til sjokoladen begynner å smelte. Tilsett langsomt resten av den varme blandingen og rør til ganasjen er homogen og blank.

Ha den nylagde sjokoladeganasjen i en engangs sprøytepose. Klipp et lite hull i sprøyteposen og fordel forsiktig ganasjen i bunnen av de fire glassene. Sett glassene i kjøleskapet mens makronene lages.

Små makroner

Hasselnøtter og sukker blendes så fint som overhodet mulig i en foodprocessor. Tilsett eggehvitene, litt av gangen, mens det fortsatt blendes.

Ha massen i en engangs sprøytepose. Klipp et lite hull og sprøyt massen ut på et bakepapir i like store flate kaker, ca. 3 cm i diameter. Bakes ved 180 °C i ca. 12 minutter. Makronene avkjøles helt ved romtemperatur.

Romfromasj

Legg gelatinen i bløt i 1/2 liter kaldt vann i 1/2 time.

Fløten piskes til lett krem.

Del vaniljestangen på langs og skrap ut vaniljefrøene med en liten kniv. Frøene mases sammen med litt av sukkeret, så frøene blandes godt.

Eggeplommer, sukker og vaniljesukker piskes med en håndmikser til en luftig, hvit eggedosis.

Pisk eggehvitene til en luftig og seig masse i en annen skål og med helt reine visper.

Ha rommen i en liten gryte, gi den et kort oppkok og ta gryten av varmen. La rommen avkjøles i gryten i ett minutt. Vri vannet av gelatinen og ha den rett i gryten med den varme rommen. Rør til gelatinen er smeltet.

Den lunkne romblandingen vendes fort inn i skålen med eggedosisen. Vend den kalde, lettpiskede kremen forsiktig inn. Så vendes eggehvitene inn. Stopp så fort massen er homogen.

Romfromasjen has i en engangs sprøytepose med en gang.

Plasser små biter av de bakte og avkjølte makronene i hvert glass, oppå den kalde bringebærganasjen. (Se for deg at makronene skal gjemmes når fromasjen kommer på.)

Sprøyt nylaget romfromasj over makronene, så de forsvinner inn i fromasjen. Sett glassene i kjøleskapet i minimum et par timer, til fromasjen er helt kald.

Karamellfjær

Smelt isomalten i en liten gryte til klar karamell. Hell karamellen ut på en silikonmatte og la den sette seg i kantene. Brett sidene inn mot midten. Ta på gummihansker. Gjenta å brette sidene inn noen ganger, til temperaturen er sånn at du så smått kan trekke karamellen ut til en lang pølse. Pølsen legges dobbelt med en gang og trekkes ut igjen. Dette gjøres for at karamellen skal bli skinnende blank. Trekk «fjær» ut av den blanke og fortsatt smidige karamellen med tommelen, så der nesten dannes lange, tynne fjær.

Det går an å varme karamellen lite grann i mikroovnen, men husk: bare halv styrke og ganske få sekunder.

Idet desserten skal serveres settes det tre elegante fjær i hvert dessertglass.

Kilde: Mette Blomsterberg i tv-serien Price og Blomsterberg/DR