Røykt laksetartar

Røykt laksetartar med majones på grovt rugbrød.

Foto: DR

Røykt laksetartar

Lag din egen røykte laksetartar og server på rugbrød, som et ekstra godt smørbrød. Brødrenes Prices oppskrift på laksetartar er med hjemmelaget majones og urter.

Slik gjør du

Dill i olje

Start med å lage urteoljen. Varm opp druekjerneoljen til ca. 60 grader. Hell den varme oljen over dill og persille i en blender og kjør det i 10 minutter. Legg et rent klede (kjøkkenhåndkle) i en sil. Passer oljen gjennom kledet og ned i en skål. Oljen skal være mørkegrønn og klar. Sett oljen til side og avkjøl helt.

Majones

Sørg for at alle ingrediensene har samme temperatur. Rør eventuelt røykeosten litt mer mild med litt melk. Denne majonesen kan med fordel lages i en blender eller med en stavmikser i et glass.

Rør eggeplommene med sennep, salt, pepper og litt eddik. Etterpå has oljen i, litt om gangen, og ikke alt. Ha i litt av røykeostmassen, og så mer olje. Så mer røykeost. På den måten holder du konsistensen stabil. Majonesen skal ha en klar røyksmak og være deilig kremet til slutt. Ha majonesen eventuelt i en sprøytepose og legg i kjøleskapet. Eller bare i en skål.

Saltet agurk

Lag saltet agurk ved å skrelle en halv agurk. Del den i to på langs og skrap ut kjernene i midten med en skje. Dryss over med havsalt. Legg agurken på et håndkle eller kjøkkenpapir i kjøleskapet for å dryppe av. La den ligge i salt i minst en times tid. Skjær agurken i små terninger på ca. 4x4 mm.

Laksetartar

Kjøp den beste røykelaksen du kan finne. Skjær den i terninger på samme størrelse som agurken.

Reddikene skylles godt og skjæres i terninger.

Saltsyltet sitron: Du skal bare bruke skallet. Fruktkjøttet kastes. Skallet skjæres i om mulig enda finere terninger.

Gressløken finhakkes.

Bland terninger av laks, agurk, sitron og finhakket gressløk. Smak til med salt og pepper. Få det til å henge sammen med 3–4 spiseskjeer av dilloljen.

Stek fire skiver rugbrød i smør, så de får farge, blir sprø og får god smak. Legg dem på kjøkkenpapir for å renne av.

Laksetartaren anrettes på skivene med små topper av røykeostmajones. Og husk at det skal være høye smørbrød!

Kilde: Brødrene Price i TV-serien Munter mat (Spise med Price)/DR