Røykeost

Røykeosten får mønster etter hønsenettingen den har ligget på i røykeovnen.

Foto: Fra TV-serien Munter mat - egnsretter/DR / DR

Røykeost fra Fyn

Ost laget på kumelk får ekstra smak av en runde i røykeovnen. Else Hansen på Fyn lærer brødrene Price å lage røykeost.

Slik gjør du

Dag 1

Melk og kjernemelk varmes opp til 25-30 grader og tilsettes tre dråper osteløpe. Hell blandingen i en skål, og la den stå lunt og tildekket i ett døgn.

Dag 2

Skjær ostemassen i store terninger med en kniv, mens den fortsatt ligger i skålen. Løft ut massen med en hullsleiv, og legg den over i et dørslag. Det skal være en del myse igjen i skålen, den kastes eller brukes til noe annet. Sett dørslaget over en skål, dekk til med en omvendt tallerken. Sett osten i kjøleskapet i minimum seks timer. Da skal det ha rent av enda mer myse og osten er blitt fast.

Vend osten ut på en treramme med hønsenetting, og røyk den kraftig i to minutter i en røykeovn. Eventuelt kan osten røykes over et metallspann. Tenn opp med tørr halm i bunnen av spannet, og legg fuktig halm over.

Røykeosten skal ha en fin lysebrun farge. Osten vendes over på en tallerken, og drysses eventuelt med litt karve, hvis man liker det. Spis osten på rugbrød med gressløk og reddiker.