Røstipoteter med marinert sild

Egg, sild og poteter til fest.

Foto: Vegard Blakstad / NRK

Røstipotet med marinert sild

Server varme, sprø røstipoteter rett fra ovnen og topp med en sjenerøs klatt rømme, fersk dill, syltet rødløk og ikke minst feit deilig sild. Det blir det festmat av.

Slik gjør du

Røstipotet

Skrell potetene og riv dem på den groveste delen på et rivjern. Skrell og kutt sjalottløken i tynne strimler.

Bland potet og sjalottløk sammen og pakk i et rent kjøkkenhåndkle. Klem så mye væske som mulig ut av ved hjelp av håndkleet.

Varm en stekepanne til medium varme med en sjenerøs mengde nøytral olje i pannen.

Bruk begge hendene til å forme potetblandingen til store baller. Legg to og to i stekepannen av gangen og trykk godt ned så du får en rund kake som er cirka 1,5- 2 cm tykk.

Stek på begge sider til potetene er gylne og sprø.

Legg dem på et brett med bakepapir og stek ferdig i ovnen på 170 grader i cirka 5–8 minutter.

Syltet rødløk

Skrell løken, del den i to og kutt i tynne skiver. Kok opp eddik og sukker og trekk til sukkeret har smeltet. Tilsett krydderiene og slå den varme laken over løken.

Oppbevar på sterilt, lufttett glass i opptil fire måneder.

Marinert sild

Legg spekesildfiletene i vann natten over. Skyll filetene godt i rennende kaldt vann og legg dem i et norgesglass eller annen lufttett beholder.

Kutt løk og ingefær i skiver.

Lag syltelaken ved å koke opp vann, sukker, eddik og alle krydderiene. Når sukkeret er oppløst, tilsetter du løk og ingefær.

La laken avkjøle seg helt før du slår den over sildefiletene.

La silden marinere i minimum 3 dager før du serverer den slik at den får trukket nok smak.

Kilde: Reneé Fagerhøi i TV-sendingen «Gratulerer med dagen!»