NRK Meny
Laster innhold, vennligst vent..
Roseblader

Roseblader fra usprøytede roser.

Foto: Fra tv-serien Camilla Plum: Mat som holder / DR

Rosesaft

Roseblader smaker det samme som de dufter. Og smaken holder seg godt. Man kan lage tørkede roseblader, rosesaft og syltetøy av dem. I denne oppskriften koker Camilla Plum saft på rosebladene.

Slik gjør du

Legg rosebladene ut på et brett og fjern smådyr, blader og rusk. Ha dem i en gryte som ikke er av aluminium, og hell vann og eplesaft over. Kok opp, la saften koke i 5 minutter. Det ser ikke pent ut, og ligner nesten på pappmache.

Tilsett en spiseskje sitronsyre eller sitronsaft. Da skjer det et mirakel i gryten. Innholdet blir lysende rosa på få sekunder. La det stå og trekke til det blir kaldt.

Sil av rosebladene, og kok opp saften med sukkeret. Skum av. Hell kokende saft på flasker skylt i sterk alkohol.

Det blir en sterk, konsentrert og søt sirup, som man kan tynne ut med mye forskjellig. Det enkleste er vann. Men rosesaften gjør seg også godt utblandet med vann med kullsyre, brus, hvitvin eller sjampanje.

Kilde: Camilla Plum i tv-serien Mat som holder/DR