Frukt og bær til romtopf

Det meste kan puttes i en romtopf. Her bruker Camilla Plum ulike typer små plommer, og bjørnebær og gule bringebær.

Foto: Fra tv-serien Camilla Plum: Mat som holder / DR

Romtopf (dessert og likør)

Romtopf er frukt eller bær som konserveres i sukker og rom. Du kan spise det til dessert, og bruke marinaden som dine egen, hjemmelagde likør.


Følg NRK mat på Pinterest

Slik gjør du

Velg bær eller frukt ut fra hva du har best tilgang på. Det passer godt med både jordbær, bringebær, solbær, bjørnebær, rips, søte eller sure kirsebær, modne stikkelsbær, aprikoser, ferskener og plommer.

Bland bær og sukker. Bruk så mye sukker at det tilsvarer tre fjerdedeler av bæras eller fruktens vekt. Ha på glass.

Hell over rom til væsken står cirka to centimeter over bær eller frukt. Bland slik at sukkeret løses opp, men uten at bæra bli ødelagt.

Kirsebær og aprikoser brukes med stein. Steinene setter en fantastisk mandelsmak. Ferskener og store plommer bør deles i to.

Likøren er ferdig når alt i glasset er gjennomtrukket med marinaden av rom og sukker.

Tips

Romtopf

Jo bedre rom du bruker, jo bedre blir din romtopf, mener Camilla Plum.

Foto: Fra tv-serien Camilla Plum: Mat som holder / DR

Bær eller frukt kan spises som dessert i glass med is eller krem, og kanskje med en kake ved siden av. Laken av rom og fruktsaft kan du bruke som saus, eller den kan drikkes som likør.

Kilde: Camilla Plum i tv-serien Mat som holder/DR