Flere sorter rogn

Ishavsrom er det vi på norsk kaller for lodderogn.

Foto: Fra TV-serien Hygge i Strömsö / YKE

Rogn med blinis, rømme og løk

Å si at man liker rogn er som å si man liker mat. Det finnes like mange forskjellige sorter rogn som det finnes fisk, og noen fisker har mer elegant rogn enn andre. Her serveres rogn med nystekte blinis.

Slik gjør du

Det er interessant å finne sin egen favoritt blant rogntypene. Hvis dere setter i gang, så gjør det med noen nystekte blinis med rømme og løk.

I programmet Hygge i Strömsö ble disse fire sortene testet:

Løyrom - elegante korn, fløyelsaktig, lav saltholdighet, luksus.
Avruga - annerledes, svart (farget med blekksprutblekk), røyksmak, myke korn, god matrogn
Lodderogn - salt, mye smak, harde korn, billig.
Sevruga - rogn av stør, mest elegant, mest luksuriøs og dyrest

Blinis

Smuldre gjæren i det lunkne vannet. Visp eggene i en bolle, visp inn fløten. Bland inn gjær og vann. Tilsett salt, mel, melk og det smeltede smøret.

La røren svelle på et varmt sted i ca. 4 timer.

Stek blinis i klaret smør. Serveres med rogn, crème fraîche/rømme, rødløk og gressløk.

Kilde: Paul Svensson i TV-serien Hygge i Strömsö/YLE