NRK Meny
Laster innhold, vennligst vent..
Sukkerflesk

Disse sukkerfleskbitene er laget med en puré av tyttebær. For å få gult flesk kan du lage puré av tinnved og multer.

Foto: Fra TV-serien Strömsö / YLE

Rødt og gult sukkerflesk

I matlaging kan du improvisere, men når det skal bakes eller lages konfekt er mengde og temperatur viktig. "Det er mer kjemi" som Paul sier. Derfor er vekt og termometer viktige ingredienser når du gir deg i kast med denne oppskriften på godteri.

Slik gjør du

Kjør bærene i blenderen. Sil blandingen. Du kan bruke tyttebær eller en blanding av tindvedbær og molter (moltene er der for å gi pektin). Mål opp 200 g av pureen. Bløtlegg gelatinen. Kok sirup, sukker og vann til 140 °C. Tilsett tyttebær- eller tindvedpuré og varm opp til 120 °C.

Det er viktig at du ikke bruker noen form for verktøy til å blande ingrediensene sammen med, da vil sukkeret lett krystallisere seg. Prøv i stedet å riste kjelen slik at pureen og sirupen blander seg.

Tilsett gelatin, pass på at vannet er ordentlig godt presset ut av gelatinen før du legger den i gryten. Rør ut vodka i vinsyren. Bland vinsyre og vodka sammen med det andre.

Hell over i silikonformer. Du kan bruke plastformer du har på kjøkkenet, men sørg for at de har myke kanter. Fyll dem med maks 2 cm gelé. Hvis du kjøper former, sørg for at de er myke, slik at du enkelt får geleen ut når den har stivnet. Dryss sukker over formene. (Ellers tørker overflaten slik at sukkeret ikke vil henge på). La stå i minst seks timer i romtemperatur til geleen har stivnet. Det kan ta mer enn ett døgn. Trykk ut og rull konfekten i sukker.

Oppbevares i en plastboks med tett lokk, da kan geleen holde i ca. en måned.

Tips

Flere oppskrifter: Hygge i Strömsö

Kilde: Paul Svensson i TV-serien Førjulshygge i Strömsö