NRK Meny

Rødbetsuppe

Dette er en variant av den klassiske russiske rødbetsuppa borsj. I denne utgaven opptrer den uten kjøtt og most til en jevn masse. Den smaker nydelig, og den er like god kald som varm. Med den norske sommerens upålitelighet, er det greit at den kan fungere både som svalende sommermat og trøstende og varmende mat for regnfulle dager. Russerne har gjerne litt vodka i suppa si, noe som gir en rakettstart på middagen, dersom man ønsker det. Suppa setter verre flekker enn noe annet, så du gjør lurt i å ikke ha på deg hvitt. Jeg lager alltid mye, for den holder noen dager.

Slik gjør du

Skrell rødbetene og del dem i omtrent like store biter, med rundt 3 cm i diameter.
Ha dem i en gryte eller dyp stekepanne og hell over så mye vann at det dekker rødbetene. Smak til med salt.
Kok opp og la koke i omtrent 20 minutter, eller til rødbetene begynner å bli møre.

Hell vannet fra kokingen i en bolle (du trenger det seinere).

Ha rødbetene i en annen bolle.

Hakk løk, gulrøtter og hvitløk.
Varm olje i en panne og stek løken forsiktig til den er blank.
Skrell poteter og del dem i biter. Ha dem oppi sammen med løken, gulrøttene og hvitløken og la steke forsiktig i 5 minutter.
Hell over saften fra kokingen av rødbetene. Kok i 10 - 15 minutter, til potetene er møre, men fortsatt faste.
Ha i rødbetbitene, sitronsaft og tabasco. Kok i et par minutter til.
Hell alt sammen i en kjøkkenmaskin og kjør til en fin mos. (Ingen kjøkkenmaskin? Det er slett ikke nødvendig å mose suppa.)
Smak til med fersk pepper, tabasco.
Hell over vodka, hvis du har lyst på.

Hell i tallerkener. Ha en klatt rømme eller yoghurt i hver porsjon.

Kilde: Andreas Viestad