Burger laget av rødbeter og tempeh

Veggieburger med majones, brokkoli-slaw og Bois Boudran-saus.

Foto: SVT

Rødbetburger med ekstra godt brød

Kjøtt er kjøtt og grønnsaker er grønnsaker, men for Paul Svensson er en burger bare god mat om den ligger inni veldig godt brød.

Slik gjør du

Burger

Bak rødbetene i ovnen, på 120 grader, eller konfiter (kok i fett) til kjernetemperaturen er 85 grader.

Mal rødbetene og tempeh om hverandre i en kjøttkvern. Bland farsen med hvitløk, sennep, blutsaft, soya, salt og pepper.

Form burgere og sprøstek dem. Kjernetemperaturen skal være 50 grader.

Majones

Bland kikertvann, sennep og eddik med en stavmikser. Tilsett olje i en tynn stråle til majonesen er tykk og kremete. Smak til med salt.

Brokkoli-slaw

Finstrimle brokkolibladene. Bland inn salt og sukker. Klem sammen sånn at bladene begynner å slippe væske.

La det stå i minst en time. Klem ut alt væsken og bland bladene med majones. Smak til med pepper og litt mer salt om du ønsker.

Kålrotstrips

Skrubb kålroten nøye.

Skjær lange strips og legg dem i en langpanne. Dekk med olje og bak i ovnen på 100 grader til de er myke. Ta dem ut og hell av oljen.

Tørk stripsen og «pudre» dem med maisenna. Sørg for at maisennaen henger godt på.

Varm opp olje til 180 grader. Friter kålroten til den er sprø. Legg den på et papir og strø på litt salt. Server med en gang.

Bois Boudran-saus

Visp sennep og ketchup med matolje til det får en kremete konsistens.

Vend inn tomat i terninger og strimlet basilikum. Smak til med salt og pepper.

Anrett burgeren på et godt burgerbrød med majones, brokkoli-slaw og Bois Boudran-saus. Server kålrotstrips ved siden av.

Tips

  • Tempeh lages helst av soyabønner, men man kan også bruke lupinbønner. Det framstilles ved en fermenteringsprosess som ender opp i en «blokk» av sammenpressede bønner. Tempeh er rikt på proteiner, fiber og vitaminer.
  • Ta vare på vannet når du har kokt kikerter. Det kan brukes til å lage majones.

Flere oppskrifter fra samme program:

Rågode røykte hamburgere

Dirty fries med pulled pork

Burgerbrød med kernzamel

Kilde: Paul Svensson i TV-serien «Den grønne slakteren»/SVT