NRK Meny
Steinsopp

Steinsoppen finnes i løv- og barskog over hele landet. Soppen kan du tørke i solskinn, på et tørt og luftig sted eller i stekeovnen på 40 grader.

Foto: Baard Næss

Risotto med steinsopp

Lise Finckenhagen har vært i Italia, og tok meg seg denne risotto-oppskriften hjem.

Slik gjør du

Bløtlegg soppen i cirka 30 minutter i lunkent vann. Del soppen i små biter og sil bløtleggingsvannet. Bruk en vid kjele og fres sjalottløk og hvitløk i olivenolje.

Tilsett sopp og ris. La det frese over middels varme til risen blir blank. Tilsett vinen og la den fosskoke til nesten all væske har kokt inn.

Spe med varm kraft, en stor øse av gangen, og rør til væsken har trukket inn i risen. Fortsett å tilsette kraft og rør den inn til risen er knapt mør. Dette tar ca 18 min.

Rør inn smør og parmesan, smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Tips

Vannet du bløtlegger soppen i, kan brukes som kraft etterpå.

La gjerne 100 gram pancetta (italiensk bacon) i biter og ½ fennikel i små biter få frese med sammen med løken. Server risottoen med litt stekt frisk steinsopp, finhakket persille og revet parmesan. Smak gjerne til med steinsoppolje.

Se flere oppskrifter fra Lise Finckenhagen og Nitimen her.

Kilde: Lise Finckenhagen i Nitimen