Risalamande

Husk at du trenger plass til å sprøyte ned i glasset når du skal lage de fine prikkene. Høye glass er vanskeligst.

Foto: Fra TV-serien Jul i det kongelige kobberkjøkken / DR

Risalamande

Danskene kaller det risalamande og har hakkede mandler i riskremen. Mette Blomsterberg har oppskriften på denne luksusutgaven med kirsebærprikker i glassene og sukkerball på toppen.

Slik gjør du

Risgrøt

Kok opp grøtris og vann på middels varme. Tilsett all melken og rør godt til det koker igjen. Skru ned til lav varme og kok forsiktig i 25–35 minutter med lokk på gryten.

Tilsett salt. Skru av varmen og la det stå på ettervarmen i et kvarters tid. Ha den ferdigkokte risgrøten i en ren skål og la den stå på kjøl til neste dag.

Risalamande

Grovhakk mandlene og rist dem til de er lett gylne i en ren panne. Avkjøles.

Skjær vaniljestangen på langs og skrap ut frøene med en liten kniv. Bland frøene med litt av melisen, så frøene skilles fra hverandre. Ha vaniljesukkeret, resten av melisen, ristede mandler og revet sitronskall i grøten. Rør godt.

Pisk fløten til lett krem og vend kremen forsiktig inn i grøtblandingen. Sett riskremen kaldt noen timer. Imens lages kirsebærsausen, og glassene settes i fryseren.

Kirsebærsaus – prikker og speil

Legg gelatinen i 1/2 liter kaldt vann.

Kok kirsebær, vann og sukker i en liten gryte med lokk i 10–15 minutter. Det skal bare koke lett. Bland hele herligheten med en stavmikser og sil det gjennom en fin sikt. Ha det i en ren gryte og kok opp igjen.

Rør litt maisstivelse sammen med litt vann, og hell litt av denne blandingen i den lett boblende kirsebærsausen i passende mengde, så sausen tykner lett. Den endelige konsistensen skal være som en lett flytende mos.

Skru av varmen. Vri vannet av gelatinen. Ha den rett ned i den fortsatt varme og lett tyknede kirsebærsausen. Rør godt til all gelatinen er smeltet. Hell sausen i en ren skål, så den avkjøles fortere. La sausen avkjøles i romtemperatur til den begynner å sette seg.

Fyll litt av den avkjølte sausen i en engangs sprøytepose eller et lite kremmerhus. Klipp et lite hull og sprøyt små prikker på innsiden av det iskalde glasset som ligger på skrå på en eggekartong. Prikkene skal bare gå så høyt opp som du tenker riskremen skal fylle. Ta vare på resten av sausen til serveringen.

La de første prikkene stivne helt før glassene snus og resten av prikkene lages. Det er avhengig av hvor fort sausen stivner som bestemmer hvor lenge glassene skal på kjøl mellom sprøytingene.

Sukkerballer

Smelt isomalten i en liten gryte til alt er flytende. Ta gryten av varmen og sett den på et brettet kjøkkenhåndkle. Vent til den smeltede isomalten har fått en litt seig konsistens.

Legg bakepapir utover kjøkkenbenken i en lang bane. Sett to gafler sammen, rygg mot rygg med en strikk. Dypp de sammenbundne gaflene kort i den seige isomalten og pisk hurtig over bakepapiret, så det lages mange tynne sukkertråder. Samle trådene FORSIKTIG til sukkerballer. Oppbevar dem i en tett og tørr boks til serveringen. Maks en dag!

Servering

Sett de kalde prikkete glassene klar på benken. Fyll den ferdige riskremen i en engangs sprøytepose og klipp et hull på 1,5 centimeter. Fyll glassene opp med riskremen til der prikkene slutter. Vær forsiktig, det gjelder om å ikke klisse glassene til. Avslutt med så flat overflate som mulig. Han en hel mandel i ett av glassene. Sett de fylte glassene i kjøleskapet.

Varm opp kirsebærsausen forsiktig, så den akkurat blir flytende. Ta gryten av varmen. tilsett saften av sitronen og 0,5 desiliter kaldt vann. Sausen skal IKKE være varm når den has forsiktig på toppen av den iskalde riskremens overflate, men den skal være lettflytende, så den dekker overflaten som et tynt speil. Sett glassene kaldt før servering.

Sett de fine sukkerballene i hvert glass og dryss over litt frysetørket kirsebærpulver.

Tips

Man kan eventuelt bruke syltede kirsebær på glass til kirsebærsausen, med saften. Man da trengs ikke vannet i oppskriften.

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Jul i det kongelige kobberkjøkken/DR