NRK Meny
Laster innhold, vennligst vent..
Fra TV-serien Barmeny, som blei sendt på NRK i 2000. Lars Barmen lager lekker ripsgelé.

VIDEO: Lars Barmen viser deg hvordan du kan sjekke at geleen blir passe stiv.

Ripsgelé

Med riktig mengde sukker, og naturlig stivelse i bærene, kan ripssaft bli til gelé uten andre tilsetningsstoffer.

Slik gjør du

Kok opp rips, og tilsett litt vann. Kok til det safter seg – det tar cirka to minutter. Sil bærene, og la dem renne godt av. Mål opp hvor mye væske du har, og tilsett 100 gram sukker per desiliter væske.

På 500 gram rips får du cirka halvannen desiliter saft.

Kok opp saften under omrøring, og ha i litt og litt sukker. Rør til alt sukkeret har smeltet. Skum av eventuelt skum, og fyll geleen på rene glass.

Hvis det er lite pektin, det vil si naturlig stivelse, i bæra, kan det være du må tilsette litt pektin. For å sjekke om geleen er stiv nok, kan du ha en spiseskje ferdig «gelésaft» på en tallerken. Avkjøl. Stryk skjeen gjennom geleen. Hvis det står igjen en stripe der du strøk skjeen, er geleen sannsynligvis passe stiv.

Tips

Kilde: Lars Barmen i TV-serien Barmeny, 2000