Ribbe sous vide

Denne ribba er først varma i pose i vannbad på 65 grader i 36 timer. Deretter har den fått en tur i stekeovnen.

Foto: Lise Finckenhagen

Ribbe sous vide

Lise Finckenhagen har testet vakuumpakking og sous vide-teknikken på ribbe. Resultatet blir upåklagelig, mener hun – og svoren blir sprø etter en rask tur i ovnen.

Slik gjør du

Krydre ribba godt med salt og kvernet pepper, og dryss over knuste anisfrø. Legg ribba over i en vakuumpose, og legg noen nellikspiker nedi posen.

Vakuumer ribba og la den ligge i kjøleskapet i et par døgn (minst natten over) før videre tilberedning.

Varm opp vannbadet i til 65 grader, legg i den vakuumerte ribba og la den ligge der i 36 timer. Etterfyll med vann etter behov, da noe fordamper underveis.

Temperaturen kan justeres etter smak og behag. Noen fortrekker 67 grader, mens andre igjen foretrekker 68 og 68,5 grader.

Varm stekeovnen til 225-230 grader når det nærmer seg servering. Bruk gjerne varmluft eller omluftgrilling (hvis du har den funksjonen). Stikk et hull i posen, hell ut og ta vare på kraften. Den kan brukes i sausen. Ta ribba forsiktig ut av posen, og legg den over på en rist (som igjen står over en langpanne) med svorsiden opp. Det er fint om ribba har en forhøyning på midten, så bygg den gjerne opp med litt sammenkrøllet aluminiumsfolie.

Stek ribba midt i ovnen i ca. 15-20 minutter, eller til svoren blir sprø og ribba er gyllen og fin.

Ikke bli skuffet hvis ikke svoren «popper» slik du kanskje er vant til, ribba blir fantastisk saftig og god uansett. Skjær ribba i skiver og nyt den med saus og tilbehør etter eget ønske.

Tips

Du må ha en sous vide-maskin og en vakuumeringsmaskin for å lage ribbe (og annen mat) på denne måten. Utstyret koster en del, men gjør det mulig å lage mat i vannbad som holde samme temperatur over lang tid.