NRK Meny
Laster innhold, vennligst vent..
Hellstrøms ribbe

Eyvind Hellstrøm anbefaler en tørr hvitvin til ribbe, helst en riesling med litt restsødme for den som vil ha noe annet enn øl og akevitt.

Foto: NRK

Ribbe

Superkokk Eyvind Hellstrøm har hvitløk, merian, løk og gulrot i langpannen når han steker ribben til jul.

Slik gjør du

NB! Ribbestykket bør saltes og pepres ett eller to døgn før det skal stekes!

Snitt svoren med barberblad eller en meget skarp kniv på kryss og tvers. Dette kaller vi å «rute» ribben. Jeg foretrekker ruter i 1x1cm. Saltes og gnis inn med sort pepper ett eller to døgn i forkant.

Smør en langpanne med kaldt smør, fordel grønnsakene, hvitløken og merian i pannen. Hell på en liter vann. Legg ribbestykket i pannen med svorsiden ned. Stek på 180 grader i 1 time. Snu ribbestykket med svorsiden opp, og stek videre i 1 time. Øs med vannet fra tid til annen, øs hyppigere etter hvert som ribben tar farge. Hell på mer vann om nødvendig. Det er viktig at væsken ikke fordamper. Det er vanskelig å angi eksakt steke tid for kjøttet, tykkelse og kvalitet er avgjørende, men når det gjelder denne tilberedningen, vil jeg si at det er bedre med litt for lenge enn litt for kort.

Avslutt prosessen med en ekstra halvtime, øs nå hvert 5 minutt. Det er bryet verdt. Ta pannen og ribben ut av ovnen. Legg ribben på et fat med den sprø svorsiden opp. Kok ut pannen med litt vann og noen ss sherryeddik. Skrap den «karamelliserte» bunnen og sil sjyen over i en kjele. Press godt igjennom silen med en øse, slik at du får ut alle grønnsaksaftene. La denne sjyen stå noen minutter slik at fettet stabiliserer seg på toppen. Øs deretter av det meste av fettet (bruk fettet til lutefisken). Kok opp sjyen og monter/rør inn litt kaldt smør til slutt.

Del syrlige epler i grove båter. Form båtene med kniv til de får fin form. Stek eplebåtene i olje og smør i en teflonpanne til de er gyllenbrune. Dryss på med litt sukker, eller ha litt honning i pannen. Server eplebåtene ved siden av ribben og andre tradisjonelle garnityrer på julefatet.

Tips

Hellstrøms dessert i Kvelden før kvelden:

Se også: Oppskriftene fra «Kvelden før kvelden»

Kilde: Eyvind Hellstrøm i «Kvelden før kvelden» 2011